Ia-ţi gândul de la vreo pensie de stat din care să supravieţuieşti! Când vom ieşi noi la pensie, România va avea puţin peste 17 milioane de locuitori, din care cei mai mulţi, pensionari! Aşa că dacă vrei să ai un venit cât mai bun la vârsta pensionării, ar trebui să iei în calcul o pensie facultativă, care se adaugă celei de la stat şi celei private obligatorii.

Românii încep să se gândească tot mai mult la asigurarea unui trai mai bun la vârsta pensionării, lucru vizibil în evoluţia pozitivă a principalilor indicatori din piaţa pensiilor private facultative, ceea ce va conduce la creşterea într- un ritm mai rapid decât până acum a Pilonului III din România.

În piaţă sunt tot mai vizibile şi iniţiative de informare şi conştientizare cu privire la beneficiile pensiilor private, mai ales site-uri online dedicate, care vin în sprijinul românilor să devină mai responsabili cu privire la planificarea viitorului lor financiar şi susţin şi mai mult dezvoltarea unei culturi pentru economisire pe termen lung în România.

Statisticile oficiale arată că, în septembrie, erau doar puţin peste 373.000 de români înscrişi în sistemul de pensii facultative (Pilon III), dar numărul lor creşte de la an la an (avans anual de 21,39%). Fiecare dintre ei avea în cont, în medie, 3.173 lei (aprox. 718 de euro), mai mult cu 9% comparativ cu 2014. Banii în plus au venit atât din creşterea contribuţiilor, cât şi din randamentele investiţionale ale fondurilor de pensii (rată medie de rentabilitate de 7,7%), potrivit asociaţiei de profil, APAPR.

Banii tăi rămân ai tăi

La pensia facultativă contribui singur sau împreună cu angajatorul tău cu până la 15% din venitul salarial brut pe care îl primeşti lunar. Este, de fapt, un depozit, pe care fondul îl investeşte într-o anumită proporţie ca să înmulţească banii.

Cu cât contribuţia e mai mare, cu atât pensia poate fi mai mare. E important de ştiut că nu plăteşti impozit pentru contribuţie – suma plătită individual se deduce din impozitul pe venit, în limita maximă de 400 euro/an. Şi contribuţia angajatorului tău, dacă există, este scutită de la plata tuturor taxelor salariale.

Suma acumulată în contul tau va fi la dispoziţia ta, după împlinirea vârstei de 60 de ani şi dacă ai plătit cel puţin 90 de contribuţii, iar valoarea contului individual depăşeşte un anumit nivel ce va fi stabilit prin lege.

Dacă ai vârsta necesară şi ai nevoie de banii strânşi, dar celelalte două condiţii nu sunt îndeplinite (nu ai plătit minimum 90 de contribuţii lunare şi/sau valoarea contului este prea mică), vei primi suma din cont sub formă de plată unică. În caz de invaliditate pentru afecţiuni care nu-ţi mai permit să munceşti, vei avea acces la cont. În caz de deces, banii le rămân moştenitorilor.

Cine şi-a făcut pensie facultativă?

Mai bine de o treime dintre participanţi îşi plătesc singuri contribuţiile la Pilonul III. Femeile sunt mai grijulii faţă de viitorul lor. În ansamblu, “generaţia x”, mai exact cei născuţi între 1967 şi 1989, reprezintă mai mult de jumătate din numărul total al românilor care au ales să economisească pe termen lung prin intermediul unei pensii facultative, arată cele mai recente date publicate de ASF. Dintre participanţii nou-intraţi în sistem, cei mai mulţi lucrează în Bucureşti (36%). Din punctul de vedere al domeniului de activitate, industria şi imobiliarele au fost cel mai bine reprezentate, câte 12% dintre noii participanţi lucrând în aceste domenii, urmate de intermedierea financiară (10% ).

Sursa: libertatea.ro