Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător s-a extins, de la 1 ianuarie 2016, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat pe 23 decembrie 2015 Decizia Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova privind aplicarea titlului V din Acordul de Asociere pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Astfel, începând cu 1 ianuarie 2016 toţi agenţii economici din Republica Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor exporta mărfurile în Uniunea Europeană în baza aceluiaşi regim de comerţ liber. Preferinţele Comerciale Autonome (PCA) de care a beneficiat Tiraspolul au expirat la sfârşitul anului 2015.
Ce înseamnă comerţul liber cu UE
Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC) este parte a Acordului de Asociere şi aduce beneficii suplimentare economice pentru Republica Moldova. Acord de comerţ liber dintre Chişinău şi Bruxelles presupune liberalizarea graduală (până la 10 ani din momentul semnării) a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei moldoveneşti la Acquis UE.
ZLSAC este un acord multilateral încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mai mari decât regimul comercial acordat unilateral de UE până în decembrie 2015 şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri şi investiţii. Planul de Acţiuni ZLSAC a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului de la Chişinău din 14 decembrie 2010.
Transnistria, parte a acordului
După parafarea Acordului de Asociere, în noiembrie 2013 la Vilnius, regiunea transnistreană a beneficiat de preferinţe comerciale autonome din partea UE. Acest lucru a făcut pe parcursul ultimilor doi ani ca aproape 50 la sută din mărfurile exportate din stânga Nistrului să ajungă pe piaţa Uniunii Europene. Preferinţele comerciale au expirat odată cu sfârşitul anului 2015, oficialii europeni subliniind de mai multe ori în ultimul timp că acestea nu vor fi prelungite.
Pe 12 noiembrie 2015, Ministerul Economiei al Republicii Moldova a prezentat Direcţiei Generale Comerţ a Comisiei Europene un set de Măsuri de facilitare a comerţului cu UE în regiunea transnistreană, convenit cu Tiraspolul. Proiectul a parcurs procedurile de avizare în instituţiile competente de la Chişinău şi Bruxelles şi a fost aprobat pe 18 decembrie 2015 de preşedintele Consiliului de Asociere RM-UE, Gheorghe Brega, prim-ministru interimar al Republicii Moldova
În baza acestei decizii, autorităţile moldoveneşti oferă acces la toate procedurile interne de obţinere a documentelor de însoţire a mărfurilor destinate exportului pe piaţa comunitară, în mod transparent şi echitabil, iar agenţii economici sunt chemaţi să le utilizeze. Sub aspect tehnic mecanismele şi instituţiile de autorizare a relaţiilor comerciale externe sunt similare cu cele actuale, ceea ce garantează că punerea lor în practică va fi posibilă chiar de la 1 ianuarie 2016, cred autorităţile.
Conducerea Guvernului Republicii Moldova a solicitat instituţiilor responsabile ale statului să trateze cu responsabilitate şi deschidere întreprinderile transnistrene la această etapă importantă, în cadrul stabilit al regulilor de comerţ liber. De asemenea, este important ca agenţii economici să fie informaţi corect şi la timp în legătură cu procedurile puse la dispoziţia lor pentru o activitate comercială cât mai convenabilă cu partenerii din Uniunea Europeană.
citeste mai multe pe adevarul.ro