După luni de zile de căutări, aplicații și interviuri, soarele părea că a răsărit și pe strada lui Carmen, o româncă de 38 de ani din Târgu-Mureș. Ne povestește că în iarna anului 2013 a fost acceptată să lucreze într-o companie care avea ca domeniu centralizarea datelor în ceea ce privește vânzările pe piața auto. Atât ea, cât și familia ei au simțit atunci un moment de respiro. Tensiunea, stresul și gândurile acumulate în ultimele luni, din cauza lipsei unui job permanent, s-au evaporat, pur și simplu, când românca a fost anunțată că va semna un contract de angajare. Mai ales că era o companie serioasă, iar noul proiect în care era și Carmen implicată părea atunci unul cu perspective.

Însă nu a fost să fie! Stabilitatea și siguranța au dispărut în familia Cristinei după numai 12 luni. Compania a anunțat-o atât pe ea, cât și pe ceilalți nouă colegi care făceau parte din noua echipă că proiectul nu are viitor. Așa că toți zece au fost concediați. Deși i-a fost greu, Carmen nu și-a plâns de milă, ci s-a înscris la Job Centre Plus, într-un program menit să o ajute să reintre din nou pe piața muncii.

 

Un job bun, o veste rea

Deși părea că totul se așezase conform planurilor sale de viitor, o veste primită de la locul de muncă a schimbat multe în viața unei românce în vârstă de 38 de ani din Târgu-Mureș, care a ajuns în Londra în urmă cu mai bine de șapte ani. Carmen ne povestește că în anul 2013 lucra pentru o companie care colecta date referitoare la piața auto. Făcea parte dintr-un grup nou, de zece persoane, toate est-europene, care era implicat într-un nou proiect al firmei, să colecteze date pe piața auto din estul Europei.

„Era un loc de muncă destul de bun, când am fost angajată acolo a contat și faptul că eram din România și vorbeam limba română. Ei au avut nevoie de câte o persoană din aproape fiecare țară est-europeană. Compania se ocupa cu baze de date. Mai exact, făceau o bază de date cu tot ce înseamnă vânzări pe piața auto. Și nu numai atât. Și caracteristici tehnici, dar și alte informații legate de piața auto. Deci, o bază de date pentru piața auto. Am lucrat acolo timp de un an de zile. După cele 12 luni, când firma a tras linie și a văzut că proiectul nu îi aduce profit, i-a disponibilizat pe toți cei zece angajați care se ocupau de baza de date pentru partea de est a Europei. Din cei zece făceam și eu parte. Din păcate. Ne-au spus că le pare extrem de rău, dar proiectul nu rentează și că sunt nevoiți să renunțe la el. Și atunci am fost declarați toți redundants (am fost concediați). Știu că, fiind angajați, am primit și trei salarii compensatorii. Atât eu, cât și ceilalți colegi ai mei am fost luați atunci în evidența celor de la Job Centre Plus și astfel am fost înregistrați în mai multe programe guvernamentale menite să îi ajute pe cei care trec prin astfel de situații”, ne povestește românca despre experiența pierderii unui loc de muncă.

Carmen spune că este esențial ca în astfel de situații să apelezi la cei în măsură să ofere sfaturi și ajutor: „Dacă nu te înscrii, nu beneficiezi de o grămadă de avantaje și de programe. Practic, odată înscris la Job Centre Plus, ei îți gândesc un program în care te pregătesc să obții un loc de muncă cât mai repede cu putință”, mai adaugă românca despre importanța înscrierii la astfel de programe guvernamentale.

 

Ce înseamnă un program de „Redundancy”: șomaj

Deși pare multă vreme, un astfel de program poate da rezultate bune în câteva luni. Așteptarea și implicarea personală cântăresc extrem de mult. Carmen ne povestește: „Eu am făcut parte din program câteva luni de zile. De fapt, ce s-a întâmplat? Pe baza faptului că am fost înscrisă la Job Centre Plus, într-un program de Redundancy, exista atunci o colaborare între aceștia și o agenție de recrutare. Astfel, toți cei care am fost înscriși la acea vreme am fost trimiși la agenție și fiecare în parte a primit câte un consultant. O persoană care se ocupa de dosarul nostru. Timp de câteva luni de zile, în fiecare săptămână, m-am întâlnit cu acel consultant. Câte o oră sau două-trei ore pe săptămână, în funcție de programul lui, în care am discutat pentru început despre fiecare detaliu din CV-ul meu. Am învățat cum să fac un CV, cum trebuie să arate unul, pe ce să pun accentul, cum să mă încadrez și la ce se uită angajatorii. Am făcut mai multe variante de CV și mi-a organizat în toată perioada aceea interviuri (mock interview) pe care le susțineam cu persoane specializate în recrutare. La fiecare interviu mi se dădea un feedback, o părere… de exemplu, dacă atitudinea a fost sau nu a fost cum trebuie, dacă am spus ceea ce era important, mă evaluau în funcție de cum m-am prezentat. După ce am făcut acest lucru și am parcurs aceste probe de interviuri, am început să căutăm joburi împreună și m-au asistat. Cum aplic, ce trebuie să fac. Am fost chemată la interviuri și atunci ei mi-au urmărit evoluția. Și asta s-a întâmplat câteva luni de zile, până când am reușit să obțin un loc de muncă. Nu a costat nimic. Totul este gratuit. Dacă ești înregistrat la Job Centre Plus, atunci nu plătești nimic”, ne povestește românca din Târgu-Mureș.

–––––––––––––

„Nu cred că este un dezavantaj, cel puțin eu nu consider un dezavantaj acest program, asta dacă oamenii se gândesc că prin această metodă poate dura mai mult până îți poți găsi un loc de muncă. Și dacă începi să cauți singur, poate dura la fel de mult sau chiar mai mult. În principiu, ar fi bine să nu ajungi acolo, pentru că te poți înscrie în astfel de programe abia după ce compania te-a făcut redundant. În astfel de situații, poți apela fără nicio grijă și la beneficii. Atunci când ești șomer, statul te ajută, însă eu am preferat, chiar și în acele condiții, să nu aplic de astfel de ajutoare.”

Carmen, 38 de ani, despre experiența sa în ceea ce privește programele de Redundancy

–––––––––––––

 

Nu oricine se poate declara șomer

Lucrul cel mai important este că nu oricine se poate înscrie în astfel de programe oferite de autoritățile britanice. Numai când… „Ești declarat redundant de către o firmă sau o companie. Nu poți ajunge să te înscrii în astfel de programe decât după ce te declară șomer. Asta înseamnă să primești și ajutor de șomaj și multe alte beneficii. Și atunci, în astfel de situații, ei chiar devin interesați să te introducă repede pe piața muncii. Dar ideal ar fi să îți găsești un job fără să mai treci prin programele acestea. Nu știu dacă un român oarecare se poate declara șomer. Trebuie să întrunească niște condiții. Un român venit de un an de zile nu poate beneficia de astfel de programe. Din ce știu eu, trebuie să ai minimum trei ani de zile în Marea Britanie. Dacă ai lucrat ca angajat, atunci e mai simplu, trebuie să dovedești prin câteva documente, dacă ai lucrat ca self-employed și te decizi să renunți la acest statut, pentru că ai dreptul să faci acest lucru, poți dovedi prin statementele bancare. Și chiar dacă ai lucrat ca self și te decizi să renunți și să cauți un job unde să devii angajat, până în momentul în care găsești un nou loc de muncă… ești șomer. Inevitabil. Deci, te poți adresa celor de la Job Centre Plus…”, spune Carmen, o româncă din Târgu-Mureș care a fost șomeră în Marea Britanie.

 

Drepturile pe care le aveți

Redundancy este o formă de concediere la locul de muncă. Se aplică în momentul în care angajatorii sunt nevoiți să reducă forța de muncă. Iată care sunt drepturile pe care le aveți, dacă sunteți concediați. Ați putea fi eligibil pentru:

  • plata de concediere (salarii compensatorii)
  • perioadă de preaviz
  • consultare cu angajatorul
  • opțiunea de a vă muta într-un loc de muncă diferit
  • timp liber pentru a găsi un nou loc de muncă.

Cei care sunt selectați pentru Redundancy trebuie să știe că trebuie aleși într-un mod echitabil, de exemplu din cauza nivelul de experiență sau capacitatea acelui loc de muncă. Nu puteți fi selectați din cauza vârstei, a sexului sau dacă sunteți însărcinată ori cu handicap etc. Dacă sunteți concediați în astfel de situații, atunci acest lucru ar putea fi calificat drept concediere abuzivă.

 

De ce ați putea fi selectat pentru Redundancy

Angajatorul dumneavoastră trebuie să utilizeze un mod echitabil și obiectiv de selectare pentru concediere. Metodele utilizate în mod obișnuit sunt:

  • ultimul intrat, primul ieșit (angajații cu cel mai scurt timp de vechime sunt selectați în primul rând)
  • cererea de voluntari (auto-selecție)
  • înregistrări disciplinare
  • marcaje de evaluare a personalului, competențe, calificări și experiență.

Angajatorul dumneavoastră vă poate concedia fără să urmeze un proces de selecție în cazul în care locul de muncă nu mai există, de exemplu, în cazul în care:

  • angajatorul închide întreaga companie și îi declară pe toți angajații care lucrează în ea redundant
  • sunteți singurul angajat al companiei.

De asemenea, angajatorul dumneavoastră vă poate oferi un rol diferit în cazul în care unul este disponibil.

 

Plata la concediere

În mod normal, veți avea dreptul la salariu de concediere legală, dacă sunteți angajat și ați lucrat pentru angajatorul dumneavoastră curent timp de doi ani sau mai mult.

Puteți primi:

  • jumătate din salariul pe o săptămână pentru fiecare an complet
  • plata pentru o săptămână pentru fiecare an întreg
  • plata pentru o săptămână și jumătate pentru fiecare an întreg.

Durata de serviciu este limitată la 20 de ani și plata săptămânală este limitată la £475. Suma maximă de plată pentru concediere statutară este de £ 14,250.

 

Perioada de preaviz

Trebuie să vi se acorde o perioadă de preaviz înainte de terminarea contractului de angajare. Iată care sunt perioadele de preaviz legale:

  • preaviz de cel puțin o săptămână dacă sunteți angajat între o lună și doi ani
  • un preaviz de o săptămână pentru fiecare an în cazul în care sunteți angajat între 2 și 12 ani
  • preaviz de 12 săptămâni în cazul în care sunteți angajat de 12 ani sau mai mult.

Verificați contractul. Angajatorul dumneavoastră vă poate da mai mult decât minimul legal, dar nu vă poate da mai puțin.

 

Alternativa unui alt job

Angajatorul dumneavoastră s-ar putea să vă ofere „ocuparea companiei dumneavoastră sau a societății asociate. Dacă un loc de muncă este potrivit depinde de:

  • cât de similară este munca propriu-zisă cu cea a jobului curent
  • termenii de muncă oferiți
  • abilitățile și împrejurările în legătură cu locul de muncă
  • plata (inclusiv beneficiile), statutul, orele și locația.

Concedierea ar putea fi o concediere nelegală dacă angajatorul are locuri de muncă alternative adecvate și nu le oferă.

 

Cum puteți primi ajutor pentru a găsi un nou loc de muncă

Contactați sediile Job Centre Plus locale și adresați-vă Rapid Response Service:

  • dacă bănuiți că veți fi disponibilizați
  • în timpul perioadei de preaviz
  • în perioada de până la 13 săptămâni după ce ați fost concediați.

Aceste servicii pot fi, de asemenea, în măsură să plătească pentru lucruri cum ar fi formarea profesională, în cazul în care nicio altă finanțare nu este disponibilă, și vă vor ajuta să vă întoarceți la muncă rapid. Trebuie să fi început perioada de preaviz mai întâi.

Folosiți Partnership Action for Continuing Employment, dacă vă aflați în Scoția, sauRedundancy Action Scheme, dacă vă aflați în Țara Galilor.

–––––––––––––

Refuzul unei oferte

 

Puteți pierde dreptul de a primi plata de concediere legală dacă refuzați în mod nejustificat alte locuri de muncă alternative adecvate.

 

sursa: diasporaro.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *