Unul dintre cei mai de succes romani din Statele Unite este George Haber, care a dezvoltat tehnologii audio video care au dus la crearea cunoscutelor DVD-uri. Specialistul oradean a reusit sa stranga o avere de 100 de milioane de dolari!

Stabilit in centrul mondial al inventicii in materie de tehnologie, Silicon Valley, George Haber a fondat in urma cu multi ani CompCore Multimedia, ce a dezvoltat tehnologia rularii de filme pe computer, tehnologie care avea sa evolueze in asa-numitul standard DVD. Compatriotul nostru a strans o avere estimata la o suta de milioane de dolari, care i-a adus reputatia de cel mai bogat roman din Silicon Valley si, probabil, din intreaga America.
Totul a inceput in anii ’70, in timpul asa-numitei “Epoci de Aur”, in orasul natal, Oradea. George era, la vremea respectiva, elev in clasa a XI-a si canta, alaturi de cativa prieteni, printre care Adrian Pintea – devenit intre timp actor –, intr-o trupa de rock. Doar ca, intr-o seara de vineri, avea sa se trezeasca fara formatie. Adrian Pintea plecase din oras, iar tobosarul fusese luat în armata. Si-a adus de-acasa magnetofonul si cateva benzi si a incropit o discoteca, prima din Oradea. Pe langa castiguri de aproximativ 100 de lei pe seara – ”bani seriosi pe vremea aia” -, discoteca oradeana a insemnat pentru George Haber si altceva: o prima lectie improvizata de afaceri. Privind retrospectiv, a realizat ca atunci a inteles prima data ca nu banii aduc fericirea, ci fericirea aduce bani. ”Daca le dai oamenilor ce vor si ii faci fericiti, se pot face si bani”, declara Haber intr-un interviu acordat Business Magazin. Discotecile pe care le-a organizat in liceu si facultate l-au învatat ca ”banii adevarati îi faci cand clientii se întorc la tine” – iar clientii se intorc numai daca ”le oferi ceva placut si interesant”.

Era “omul-discoteca”

Dupa ce anii de liceu s-au sfarsit, George a plecat in Tara Sfanta, intrucat tatal sau era de origine israeliana. In Haifa, a deschis cea mai de succes discoteca. Veneau la dans cate o mie de oameni, iar Haber era supranumit “omul-discoteca”: el facuse amplificatoarele, crease orgile de lumini si tot el era, fireste, si DJ-ul.

George si-a cunoscut sotia tot la discoteca, in Haifa – pe atunci ea era studenta la arhitectura. Dupa un stagiu militar de doi ani in armata israeliana, ca ofiter de aviatie, a acceptat, fara sa se gandeasca prea mult, o oferta de munca in California, unde i s-a nascut, un an mai tarziu, cel de-al doilea copil, o fetita. A trebuit sa mai treaca insa cinci ani pana cand George Haber sa inceapa constructia primei sale companii importante. CompCore Multimedia a inceput cu investitie zero si a ajuns sa dezvolte o tehnologie, familiara tuturor in prezent: rularea de filme pe computer, care, in timp, a evoluat in asa-numitul standard DVD. ”Pot sa spun cu mana pe inima ca DVD-ul a fost, in parte, dezvoltat de noi”, spunea Haber, care califica drept ”extraordinara” experienta de a crea o companie din nimic, de a o extinde si de a o aduce in pozitia de ”lider mondial, care a participat la crearea celui mai popular mod de rulare a filmelor”.

A vandut tot!

CompCore ajunsese, la sfarsitul anilor ‘90, suficient de interesanta pentru a fi scoasa la vanzare. A cumparat-o Zoran, care continua sa fie un important furnizor de tehnologie pentru divertismentul digital, cu 80 de milioane de dolari. Haber detinea, in momentul tranzactiei, 40% din actiunile CompCore, primul sau start-up de succes.

Dupa CompCore a urmat GigaPixel, al doilea start-up. De data aceasta a inceput cu o investitie de sase milioane de dolari investiti de partenerii de la Silicon Graphics. Compania, infiintata in 1997, producea procesoare vandute in placi grafice si in console de jocuri, precum PlayStation. GigaPixel a negociat cu Microsoft sa furnizeze tehnologia necesara pentru placa grafica a X-Box. Cu aceasta ocazie, Microsoft a investit in companie 15 milioane de dolari. In 2000, 3DFx a cumparat compania pentru 180 de milioane de dolari. Haber avea, in momentul tranzactiei, 30% din companie.

La Mobilygen a fost presedinte al companiei care produce tehnologie multimedia pentru telefoanele mobile si pentru player-ele muzicale de tipul iPod, pentru care a atras investitii de 15 milioane de dolari.

 

 

S-a implicat in afaceri si in Romania

In prezent, George Haber este managing partner al Cresta Fund si presedinte-fondator al companiei Crestatech. Pe piata locala, Haber a contribuit la una dintre cele mai importante tranzactii realizate de antreprenorii IT din Romania, respectiv achizitia companiei locale Interakt Online de catre gigantul american Adobe Systems. Potrivit profilului sau de LinkedIn, antreprenorul de origine romana a mai fost si membru in boardul companiei Avangate si adviser pentru Bitdefender timp de trei ani .

(Gabriel Niculescu)

sursa: cancan.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *