Romanii reprezinta in momentul de fata cea mai numeroasa comunitate de imigranti in Italia. Odata ajunsi acolo, multi intampina probleme de adaptare, care duc la diverse afectiuni fizice sau psihice.

Ioana Marin, psiholog si psihoterapeut care lucreeza in Italia, si-a propus sa afle starea de sanatate a romanilor din aceasta tara.

Psihologul roman a afirmat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca de multe ori nu prima generatie este cea mai afectata de diverse probleme, ci copiii imigrantilor, care sunt mai inclinati sa faca abuz de substante.

Unul din scopurile studiului este sa ajute personalul medical italian sa fie cat mai bine pregatit pentru primirea pacientilor romani.

De ce e nevoie de un studiu cu privire la starea de sanatate a romanilor din Italia?

Romanii reprezinta in momentul de fata cea mai numeroasa comunitate de imigranti in Italia, este vorba de peste un milion de persoane. Aceasta crestere s-a tradus si intr-un numar mai mare de pacienti romani in spitalele publice si particulare italiene. Este important sa intelegem ce se intampla, care sunt problemele mai des intalnite si cum ne putem pregati mai bine sa ii ajutam.

In ce perioada se desfasoara studiul si ce sperati sa aflati in urma acestuia?

In acest moment strangem date, faza care va mai dura cateva luni. Scopul meu si al echipei APC (Associazione di Psicologia Cognitiva, www.apc.it), condusa de doctorul Francesco Mancini, este sa intelegem si sa masuram statistic, nu doar bazandu-ne pe observatiile noastre clinice, in ce conditii psihologice si fizice traiesc romanii de aici. Cat sunt de multumiti sau nemultumiti de situatia lor si ce efect are asupra sanatatii lor in general.

Va preocupa in mod special dificultatile procesului de emigrare. Ce fel de consecinte asupra sanatatii poate avea migratia?

Migratia este pentru multe persoane o schimbare dramatica, inseamna despartirea de propria cultura si propriul stil de viata, de familie si de prieteni. Inseamna abandonarea tuturor lucrurilor cunoscute care ne dau siguranta. Unii se adapteaza mai usor, altii pot suferi stari de depresie si de anxietate.

Sanatatea psihologica si cea fizica se suprapun, multi pot incerca sa compenseze teama sau tristetea prin comportamente alimentare nesanatoase, printr-un consum excesiv de alcool sau de medicamente sau pot manifesta diferite tipuri de simptome gastro-intestinale, cefalee, hipertensiune etc.

Ca psiholog si psihoterapeut v-ati intalnit probabil cu situatii dramatice. Puteti sa ne dati cateva detalii, fara a incalca confidentialitatea pacientilor?

Din experienta noastra clinica, de multe ori problema nu este prima generatie de imigranti(acestea sunt deseori persoane mai sanatoase decat media populatiei din Romania, in buna forma fizica si psihica), ci copiii lor.

Studiile demonstreaza, desi nu cunoastem exact cauzele, ca cei nascuti din parinti care au emigrat sunt expusi unui risc major de dezvoltare a unor tulburari psihologice sau abuz de substante.

Am lucrat de multe ori cu parinti in situatii foarte grele, care au venit in Italia pentru a oferi o situatie mai buna copiilor lor doar ca sa descopere cat de dificila a fost aceasta schimbare pentru copii, este o situatie foarte dureroasa pentru familii.

Ce urmeaza sa faceti cu rezultatele studiului? Exista planuri pentru a atrage atentia autoritatilor italiene asupra acestei situatii?

Scopul nostru este, pe langa cel stiintific de cunoastere a situatiei reale, sa ajutam personalul medical italian sa fie cat mai bine pregatit pentru primirea acestor pacienti: cu cat stim mai multe, cu atat putem interveni mai eficient si organiza campanii de prevenire a situatiilor comune. Am implicat deja mai multe institutii de aici in difuzarea studiului si rezultatele vor fi publicate si discutate impreuna.

sursa: ziare.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *