Cu două zile înaintea summit-ului de la Bruxelles, președintele și premierul României au făcut declarații în care au arătat că România este de acord cu limitările pe care Marea Britanie vrea să le impună țărilor din estul Europei.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au anunțat că România este de acord cu compromisul pe care Bruxelles-ul dorește să îl facă pentru păstrarea Marii Britanii în UE, și anume limitarea temporară a unor ajutoare sociale pentru est-europeni, potrivit Flux24.

Este vorba despre o nouă clauză de salvgardare ce ar permite reducerea indemnizaţiilor sociale acordate noilor angajaţi comunitari, precum și de indemnizațiile pentru copii care ar urma să fie plătite la nivelul celor din țările de origine.

Cioloș a făcut anunțul la Bruxelles după o întâlnire cu Jean-Claude Juncker, Iohannis după  o întrevedere la București cu Donald Tusk.

“Considerăm că propunerea Comisiei este un bun punct de pornire pentru a rezolva şi acele chestiuni privind drepturile sociale ale lucrătorilor. Sunt câteva lucruri pe care România le vrea precizate şi cu siguranţă în cursul Consiliului aceste lucruri vor fi precizate legat de modul cum ar urma să se aplice acel mecanism de salvgardare. Pe noi ne interesează să fie clar aplicat în situaţii excepţionale care să fie identificate pe baza unor analize foarte obiective şi pe un termen cât mai scurt. Legat de alocaţiile pentru copii, noi ne dorim ca acest mecanism să fie aplicat doar de acum înainte, să se aplice doar la cei care urmează să vină la muncă de acum înainte”, a spus Cioloş.

La rândul său, Jean-Claude Juncker a precizat că subiectul va fi abordat marţi, cu premierul Marii Britanii, care va fi prezent şi el la Bruxelles.

“Am subliniat că pentru România este important, în primul rând, ca mecanismul de salvgardare sa fie nediscriminatoriu, să aibă un caracter excepțional și cât mai limitat în timp”, a afirmat președintele Klaus Iohannis după o întâlnire la Palatul Cotroceni cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Reacțiile din partea societății civile nu au întârziat să apară. Unul dintre activiștii români din Londra, Paul Suciu, a comentat pe Facebook:

„Ne-au vandut ca pe vite. D-aia nici unul din curajosii astia nu s-o facut vazut prin Anglia. Ce mi-e Ponta, Jinga sau astia in politica internationala? Tot una. Troc de suflete pe bani si finantare pentru camarila din Romania. Personal n-am nevoie de beneficiile astea, dar e un drept potential care mi se ia si care ma pune in inferioritate fata de cetatenii non-est europeni. Securisti.”

 

sursa: ziarulromaneasc.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *