Decalajul de salarizare între bărbații și femeile din Uniunea Europeană s-a redus de la 17,3% în 2008 la 16,4% în 2013, o posibilă explicație fiind faptul că locurile de muncă pentru multe femei sunt mai protejate decât cele ale bărbaților, transmite Reuters.
Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES
Datele publicate vineri de Eurostat, înaintea Zilei Internaționale a Femeii, arată că decalajul de salarizare între bărbați și femei tinde să fie mai mare în economiile bogate ale Europei. În 2013, decalajul de salarizare între bărbați și femei era mai mic de 10% în Slovenia (3,2%), Malta (5,1%), Polonia (6,4%), Italia (7,3%), Croația (7,4%), Luxemburg (8,6%) și România (9,1%). La polul opus diferențe mai mari de 20% s-au înregistrat în Estonia (29,9%), Austria (23%), Cehia (22,1%) și Germania (21,6%).
Eurostat nu a oferit explicații pentru reducerea decalajului de salarizare între bărbați și femei. Însă Christian Schulz, economist șef la Berenberg Bank, susține că îmbunătățirea semnifică faptul că locurile de muncă ale femeilor tind să se concentreze în sectoare precum educația sau sectorul public, care au fost mai puțin afectate de criză. ‘Femeile tind să aibă locuri de muncă mai bine protejate la criză. Femeile sunt supra-reprezentate în sectorul public iar acesta a suferit puține restructurări’, a spus Christian Schulz. În schimb, sectoarele unde bărbații sunt suprareprezentați, precum construcțiile și industria, au fost afectate mai grav de criză.
Potrivit datelor Eurostat, 67% din din angajații care lucrează în posturi de funcționari administrativi în UE sunt femei și doar 33% dintre manageri sunt femei.
sursa agerpres.ro