Încă din Antichitate, sfecla roșie este bine cunoscută pentru beneficiile sale asupra organismului și asupra stării noastre de sănătate, atât fizică, cât și psihică. Consumată în cantităţi moderate şi preparată conform indicațiilor date de către specialiști, sfecla roșie este cu adevărat un aliment minune. În anotimpul rece sfecla roșie ar trebui să fie nelipsită de pe masa noastră.

Sfecla roșie este unul dintre alimentele cele mai complexe, demonstrându-se științific că luptă împotriva cancerului și a altor afecțiuni.

Sfecla roșie se poate consuma sub diverse forme, fie o putem stoarce și bea sucul, fie o consumăm crudă sub formă de salată sau fiartă, fie în supă sau în piureuri, fie la cuptor. O mulțime de preparate culinare pot căpăta culoare, savoare și un plus de vitamine prin simpla adăugare a sfeclei roșii. Gustul sfeclei crude nu este însă acceptat de foarte multă lume cu ușurință, însă beneficiile pe care aceasta le aduce sănătății ne fac să ne gândim de două ori înainte să refuzăm o porție de sfeclă. Aceasta poate fi introdusă chiar și în alimentația bebelușilor încă de la vârsta de 8 luni, sub formă de suc sau de piure sau în amestec cu alte legume. De asemenea, copiii și femeile însărcinate pot consuma regulat acest aliment, fiind un medicament pe care însăși natura ni-l oferă.

Sfecla roșie este un complex de vitamine și minerale cum rar mai găsim și, în plus, vindecă tumori, afecțiuni ale ficatului, afecțiuni cardiovasculare, digestive, întărește imunitatea și este un puternic antiinflamator, detoxifiant și energizant. Sfecla roșie conține tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanți și fier, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie.

SUCUL DE SFECLĂ ROȘIE

Sucul de sfeclă roșie poate fi consumat de către oricine, fără niciun fel de restricție. Este metoda cea mai simplă de a prepara sfecla roșie și de a ne bucura de toate beneficiile pe care aceasta le aduce sănătății. Sucul de sfeclă roșie se poate combina și cu sucul altor rădăcinoase, precum morcov și țelină, și, de ce nu, și cu suc de măr. Durata unei cure de sfeclă roșie ține trei săptămâni. Sucul de sfeclă roșie se consumă cu precauție, nu mai mult de un pahar pe zi .

Sfecla roșie nu numai că protejează organismul de răceli și gripe, de accidente cardiovasculare, reglează tranzitul intestinal, dar are și puternice proprietăți anticancerigene datorită pigmentului care îi dă culoarea atât de puternică și de minunată, betacianina. Sucul de sfeclă roșie, pe lângă beneficiile aduse organismului, este și un aliat redutabil în boli grave, precum cancerul, precum și în ameliorarea efectelor chimioterapiei și radioterapiei. Pentru început, se recomandă a se consuma sucul de la 250 de grame de sfeclă pe zi, crescând apoi treptat cantitatea. Creșterea cantității se face treptat, iar dacă apar senzații de vărsături, greață, sau amețeli, se va reduce cantitatea, astfel încât să poată fi acceptată de către organism. Sucul de sfeclă roșie este un aliat de nădejde în tratarea cancerului de plămâni, colon și stomac, ușurând digestia.

De asemenea, cu ajutorul unei cure cu suc de sfeclă, accidentele cardiovasculare pot fi prevenite, riscul unui atac fiind mult mai scăzut. Nivelul colesterolului va scădea semnificativ, iar nivelul trigliceridelor din sânge va fi reglat. Puteți adăuga în sucul de sfeclă roșie și frunzele de sfeclă, ținând cura timp de o lună. Sucul de sfeclă roșie reglează digestia, tratează anemia, constipația și infecțiile urinare și, foarte important, reglează apetitul.

Terapeutul naturist austriac Rudolf Breuss a vindecat nu mai puțin de 45.000 de cazuri de cancer, precum și alte afecțiuni cronice cu ajutorul sucurilor de legume şi al ceaiurilor din plante. Rudolf Breuss a administrat cu succes pacienților săi și sucul de sfeclă roșie. Acesta ne recomandă sfecla ca remediu împotriva leucemiei și a cancerului în diverse forme, într-o combinație de sucuri ce poate fi obținută din 100 ml suc de sfeclă roșie, 50 ml suc de rădăcină de țelină și 300 ml suc de morcovi, preparată cu ajutorul unui storcător. Acesta combinație se păstrează ermetic într-un recipient în frigider și se consumă pe parcursul unei zile, pe stomacul gol. Terapeutul este de părere că sucul de sfeclă este cel mai puternic purificator al sângelui, detoxifică ficatul și blochează dezvoltarea tumorilor. Sucul de sfeclă roșie poate fi, de asemenea folosit, ca și picături pentru nas, deoarece are puternice proprietăți antiinflamatoare, fiind un decongestionant nazal foarte puternic.

Sucul de sfeclă roșie poate fi folosit cu succes și în tratamentul guturaiului.

SALATA DE SFECLĂ ROȘIE

Pe cât de hrănitoare și sățioasă este salata de sfeclă roșie și plăcută la gust, pe atât este de sănătoasă. În anotimpul rece, și nu numai, puteți prepara o salată de sfeclă roșie, împreună cu alte rădăcinoase. Salata de sfeclă roșie se poate prepara în multiple feluri,  respectiv : crudă, dată pe răzătoare, tăiată cubulețe sau fiartă. Sfecla roșie se poate amesteca cu morcov ras, țelină, măr, usturoi, hrean, peste care se poate adăuga un strop de ulei de măsline și un praf de sare. Dacă doriți să consumați sfecla roșie fiartă, este necesar să o fierbeți în coajă, până se înmoaie, apoi să o curățați și să o dați pe răzătoare. În această salată puteți adăuga și puțină miere. Proprietățile salatei de sfeclă roșie asupra organismului includ și stimularea sistemului imunitar, fiind un remediu minunat împotriva răcelilor, bronșitelor, afecțiunilor urinare, previne balonarea și gastrita și detoxifică organismul de substanțele dăunătoare prezente în apă, detergenți şi diverse alimente, etc. O cură cu salată de sfeclă roșie ajută la detoxifierea organismului, astfel că toxinele vor fi eliminate prin urină, transpirație, prin colon, detoxifierea fiind un proces foarte intens.

DE CE ESTE BINE SĂ CONSUMĂM SFECLĂ ROȘIE ȘI CE AFECȚIUNI COMBATE?

cura cu sfecla rosie Sfecla roșie aduce mari beneficii asupra sănătății. Consumul acestei rădăcinoase ajută corpul în lupta împotriva anemiei, deoarece conține, pe lângă o gamă variată de vitamine, fier şi acid folic care contribuie la creșterea globulelor roșii. De asemenea, ficatul va fi protejat și va avea capacitatea de a se regenera mult mai repede datorită consumului de sfeclă, aceasta fiind benefică chiar și în cazul hepatitelor. Inima va fi protejată de boli cardiovasculare, tensiunea arterială scade, iar inima este sănătoasă. Cancerul, una dintre cele mai grele boli ale secolului 21 poate fi prevenit și tratat cu sfeclă roșie datorită conținutului de betacianină. Depresia, o altă boală cu care se confruntă din ce în ce mai mulți oameni este vindecată cu ajutorul sfeclei, datorită betadinei care relaxează mintea și ameliorează depresia.

Sfecla roșie stimulează activitatea cerebrală și crește rezistența la efort fizic. Boli precum Alzheimer și demența pot fi parțial tratate și cu succes prevenite cu ajutorul consumului de sfeclă roșie. În cazul arsurilor la nivelul pielii, puteți aplica un terci de sfeclă roșie timp de o săptămână, ajutând astfel la vindecarea zonei afectate. Aceste cataplasme se vor schimba de minim cinci ori pe zi.

Parodontoza, o boală destul de gravă de la nivelul danturii poate fi combătută cu ajutorul sfeclei roșii. Se pune într-un tifon steril o cantitate mică de sfeclă roșie dată pe răzătoarea mică și se aplică pe locul afectat zilnic timp de trei sferturi de oră. Nodulii la sâni pot fi tratați prin aplicarea terciului de sfeclă roșie într-un tifon steril, aplicat câte 40 de minute zilnic, timp de o lună, pe locul dureros.

BOLILE PE CARE SFECLA ROȘIE LE TRATEAZĂ ȘI LE PREVINE CU SUCCES

Cancerul

Sucul de sfeclă roșie și salata preparată din acest aliment sunt cele mai bune pentru tratarea și prevenirea tumorilor canceroase. Sfecla roșie conține enzime și substanțe cu proprietăți antitumorale. Sfecla roșie consumată în mod regulat previne și tratează leucemia, cancerul pulmonar, cancerul de colon, cel rectal și cel gastric datorită faptului că aceasta este bogată în substanțe antioxidante. Rădăcina de sfeclă roșie face minuni în cazul cancerului de prostată sau de sân, precum şi în cancerul testicular.

Leucemia

Pentru tratarea acestei boli grave, leucemia, se recomandă o cură de sfeclă roșie, cură ce presupune consumul a 450 ml de suc de sfeclă, țelină şi morcov, zilnic, pe o perioadă de 60 de zile, urmată de 15 zile de pauză, după care poate fi reluată. Terapia cu sfeclă roșie este puternică și nu este contraindicată în cazul în care pacientul urmează un tratament medicamentos sau naturist.

Diabetul

Sfecla roșie este unul dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienților cu diabet de tip I şi II. Având un gust dulce pronunțat, sfecla roșie conține fibre alimentare și compuși cu un efect uşor hipoglicemic, putând fi consumată şi de către diabetici. Are efecte diuretice şi previne complicațiile cardiovasculare ale diabetului.

Hepatita cronică

Sucul de sfeclă roșie protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea acestora și le stimulează să funcționeze normal. Sfecla roșie este un adevărat aliat al ficatului și previne totodată evoluția hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic. De asemenea, sfecla roșie poate face minuni şi în cazul în care aveți aşa zis – “ficat gras”, ca urmare a unei intoxicații sau a unei otrăviri.

Cancerul de colon

Poate fi consumat preventiv 150-300 grame pe zi de sfeclă roșie, fapt ce ajută la normalizarea tranzitului intestinal şi la menținerea tonusului psihic şi fizic al bolnavului de cancer. Sfecla roșie conține substanțe ce acționează ca un burete la nivelul stomacului, împiedicând apariția cancerului de colon sau de rect.

Gastrita hiperacidă

cura cu sfecla rosieGastrita hiperacidă poate fi prevenită, iar durerile pot fi calmate prin ingerarea unui suc cu un gust extrem de plăcut, preparat din 100 ml suc de sfeclă roșie combinat cu 100 ml de suc cartof crud şi 500 ml suc de morcov.

Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială poate fi şi ea tratată cu ajutorul sfeclei, și în cazul acesteia obţinându-se rezultate spectaculoase. O jumătate de pahar de sfeclă roșie pe zi scade tensiunea arterială cu până la 20 la sută din valoarea sa inițială.

Anemia

Sfecla roșie conține fier, magneziu şi vitamina B6, putând combate anemia, stimulând procesul de formare a globulelor roșii. Se recomandă o cură timp de o lună de zile, câte 150 grame de sfeclă roșie crudă, o dată la două-trei zile.

Ateroscleroză, ischemie cardiacă

Rădăcina de sfeclă conține substanțe care împiedică oxidarea colesterolului, prevenind procesul de îngroșare a vaselor de sânge. Cura are o durată de una până la două luni, perioadă în care se consumă câte 150 grame, alternativ, ca suc şi ca salată, sfecla putând fi fiartă sau crudă.

Boli renale

Bolile renale, precum infecțiile și calculii renali pot fi combătute prin intermediul consumului de sfeclă roșie. Se prepară un amestec din 100 ml suc de sfeclă roșie şi 400 ml suc de morcovi, care este un puternic diuretic. Acesta poate ajuta şi la eliminarea mai ușor a calculilor, având un efect relaxant asupra musculaturii netede.

Constipație

Rădăcina de sfeclă rosie conține polizaharide și fibre care ajută la combaterea constipației. Se poate consuma sfeclă roșie crudă sau fiartă amestecată cu hrean şi miere ajungând la un consum zilnic de până la 150 de grame.

Tulburările oculare

Consumul de sfeclă roșie previne apariția tulburărilor oculare datorită conținutului de luteină și zexantină.

Varicele

Sfecla roșie este un remediu minunat împotriva varicelor, precum și pentru prevenirea acestora. Astfel, sfecla roșie este indicată a fi consumată de persoanele ce au predispoziție spre această boală, în mod preventiv.

În sarcină

Sfecla roșie este recomandată în sarcină, fiind chiar un aliment ideal pentru o bună dezvoltare a fetusului, deoarece este bogată în vitamine din complexul B (în special acidul folic), şi previne mutațiile pe care le-ar suferi copilul în faza intrauterină.

Atenție

Nu vă speriați de anumite semne ce precedă consumul de sfeclă roșie. La 15 % dintre persoanele care consumă sfeclă roşie, urina capătă o culoare roşie, care nu arată vreo intoxicaţie sau vreo afecțiune, ci doar o incapacitate parțială a organismului de a asimila anumiți nutrienți din sfeclă. Aceasta se numește beturie.

Consumul excesiv de suc de sfeclă roșie (peste 400 ml) poate determina o paralizie temporară a corzilor vocale. La doze mari de suc de sfeclă roșie consumat simplu, fără suc de morcov, pot apărea stări de greaţă.

 

Sursa:  dr-catalin-luca.ro