Bijuteriile din Lapis Lazuli sau piatra albastră, din care provine albastrul folosit în picturile din Capela Sixtină sau în cele antice egiptene, sunt vedetele Expoziției Mineralia, care a debutat vineri la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș, datorită rarității acestei pietre.
“Vedeta Mineralia din acest an este Lapis Lazuli chiar și numele sună romantic. Lapis Lazuli este o piatră foarte frumoasă, o piatră specială, folosită de mii de ani, încă din antichitate. O altă denumire a ei este și piatra faraonilor pentru că albastrul acesta intens, ultramarinul acesta, apare într-o mulțime de mozaicuri, de statuete picate de pe vremea faraonilor. (…) Albastrul folosit de Michelangelo în Capela Sixtină era un albastru lazurit, era considerată o piatră magică, simboliza la multe popoare puterea și este și foarte spectaculoasă”, a declarat pentru AGERPRES, muzeografa Angela Săplăcan.
Potrivit muzeografei, valoarea unei pietre nu e dată neapărat de duritatea ei, ci de cererea de pe piață și de raritatea acesteia, așa cum este și cazul pietrei albastre.
Lapis Lazuli este o piatră semiprețioasă, încadrată la pietre decorative, are o duritate (rezistență la zgâriere) cuprinsă între 5 și 5,5 pe scara durităților, care este de la 1 la 10, unde la 1 este talcul, iar la 10 este diamantul. De la duritatea 7 în sus se vorbește despre pietre prețioase.
agerpres.ro