Republica Moldova se afla la o rascruce importanta, fiind macinata de o profunda criza politica, economica si sociala. E tot mai departe de iluzia integrarii europene, iar Transnistria ii atarna ca o ghiulea de picior.

Sunt cateva dintre opiniile exprimate in cadrul dezbaterii organizate miercuri de Fundatia Universitara a Marii Negre (FUMN) cu titlul “Sfarsitul iluziilor. R. Moldova intre Romania si Rusia”, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Dezbaterea a fost deschisa de sociologul Dan Dungaciu, director al Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane si presedinte FUMN.

“Am optat pentru acest titlu, recunoastem cu totii, provocator, din trei motive. In primul rand, din cauza evolutiilor din RM, care ni s-au parut ca, la un moment dat, risca sa aseze RM intr-o zona a optiunilor radicale.

Evolutii care nu au fost percepute bine nici de populatia RM, nici de partenerii europeni ai RM, nici de catre Romania. In al doilea rand, sondajele de opinie, care arata ca, pentru prima data in RM, optiunea pro-europeana a cazut intr-o zona complet dezechilibrata, fata de optiunea estica. E pentru prima data cand se intampla asa ceva, dupa ani buni. Aceasta discrepanta trebuie sa ne ingrijoreze. Fara sa dramatizam neaparat, dar ingrijorati trebuie sa fim.

In al treilea rand, va reamintesc, cu ocazia lansarii filialei FUMN la Chisinau, invitat special a fost fondatorul Stratfor, George Friedman. Intrebat de presa despre declaratiile pe care le-a facut cu ocazia primei sale vizite la Chisinau, precum ca RM este un stat fara natiune, ca RM a fost in URSS, a fost in Romania, acum vrea in UE, URSS nu mai exista, UE e departe si Romania ar fi una dintre cele mai putin rele optiuni pentru RM…intrebat despre toate acestea, Friedman a raspuns asa:

‘RM, pana in prezent, n-a luat decizii. Au luat altii decizii pentru RM. S-a scuzat de fiecare data cand a fost vorba sa puna punctul pe i. Criza insa va veni. Nu este deocamdata criza in RM, dar ea va veni. Si in acel moment, RM va constata ca are de ales intre doua lucruri: intre Romania si Rusia. Alta optiune nu va avea’. Or, titlul acestui seminar este o parafraza a celor spuse de dl Friedman”, a explicat Dan Dungaciu.

Ce va face Romania?

Prezent la dezbatere, scriitorul si jurnalistul Val Butnaru a subliniat ca Republica Moldova are de ales, “fie gubernie ruseasca, fie provincie romaneasca”.

“Astazi traim zile in care ar trebui cu totii sa fim onesti si sa le spunem oamenilor adevarul asa cum este: nu va exista nicio integrare in Uniunea Europeana. Si in general, nu va urma nimic. Cauze sunt mai multe. Acest lucru nu s-a intamplat brusc. (…)

Acolo unde diplomatii europeni vorbesc despre un termen de 10 ani, cred ca putem usor sa-l triplam. Un alt adevar pe care trebuie sa-l spune basarabenilor este ca exista doar doua cai – fie Basarabia devine o gubernie ruseasca, fie se uneste cu Romania si devine provincie romaneasca.

Astazi s-a creat o situatie care ne aduce aminte de ceea ce s-a intamplat in 1918. Tot mai multa lume constientizeaza ca singura salvare de hoardele bolsevice este reunificarea”, a sustinut Val Butnaru.

Acesta a mai afirmat ca situatia actuala a Republicii Moldova “aminteste de 1940”.

“Ultimatumul sta sa vina. Ce va face Romania? Se va retrage inca o data din Basarabia? Ma tem ca de data asta definitiv. Pericole si obstacole sunt multiple – tancuri rusesti la Tiraspol, Rusia devine extrem de agresiva si posesiva in raport cu fostele colonii, problema transnistreana nu este rezolvata, gagauzii manifesta atitudine ostila fata de aceasta idee”, a mai declarat acesta.

Val Butnaru spune ca pledeaza pentru “unirea inteligenta”.

“Politicienii de la Chisinau si de la Bucuresti pastreaza o tacere enigmatica in raport cu aceasta tema extrem de importanta si stringenta. Incerc sa inteleg, dar nu pot, de ce se tem ei sa vorbeasca deschis despre reunificare. Si atunci eu zic sa-i lasam un pic in pace si sa mizam pe elitele din orasele romanesti si cele din RM.

Unirea inteligenta inseamna mai multe raspunsuri decat intrebari, mai multe idei decat lozinci. Este adevarat ca, in ultimii 20 de ani, noi am scandat unirea si nu am gandit-o. Cred ca acum a venit momentul sa procedam invers, sa cream platforme de discutii, fundatii care ar finanta actiunile, sa elaboram scenarii plauzibile ale viitoarei reunificari, sa lansam cat mai multe emisiuni la televiziuni si pe internet. Ideea este ca despre ideea reunificarii sa vorbim in fiecare zi, nu doar la 27 martie sau 1 decembrie”, a mai declarat Val Butnaru.

La dezbatere au mai participat, printre altii, fostii ministri de Externe Cristian Diaconescu si Adrian Cioroianu, si Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning, fost consilier prezidential.

ziare.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *