Nu vom uita și nu vom abandona satul românesc, ci îi vom acorda o atenție specială pentru că diferă în mod esențial de satele din vechile state ale Uniunii Europene, a declarat, joi, comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, în localitatea Rătești din județul Argeș, la o fermă de creșterea porcilor realizată cu fonduri europene.

“Pentru România a fost important că a avut portofoliul agriculturii și de aceea am vrut să asigur Guvernul României și cetățenii României că împreună cu comisarul Hogan (n.r. Phil Hogan — comisar pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) nu vom uita satul românesc și nu-l vom abandona. România are o situație specifică și i-am spus comisarului că satul în care se află este unul tipic românesc, care diferă în mod esențial față de alte sate germane sau franceze sau din oricare state vechi din Uniunea Europeană. România are 45% populație în mediul rural și peste 80% din terenul locuit și, de aceea, împreună, trebuie să acordăm o atenție specială printr-o dezvoltare integrată a satelor”, a spus Crețu.

Aceasta a precizat că numai prin eforturile comune și resursele pe care le deținem poate fi abordată dezvoltarea integrată a satelor românești și totodată vom putea contribui la dezvoltarea economică a regiunii.

“Trebuie să abordăm într-o măsura mult mai largă dezvoltarea satului românesc privind infrastructura, privind dezvoltarea educației, a școlilor și rezolvarea problemelor sociale. Ambiția noastră, împreună cu comisarul Hogan, este să asigurăm în satele Uniunii Europene o acoperire cât mai largă a Internetului de mare viteză, astfel încât tineretul din regiunile rurale să nu mai fie tentat să își părăsească zonele”, a adăugat Crețu.

De asemenea, comisarul european pentru Politici Regionale a subliniat că există tot mai mult pericolul ca tinerii să părăsească zonele rurale din cauza șanselor inegale la educație și la servicii de calitate față de zonele urbane.

“Sunt foarte preocupată de pericolul unor zone de dezvoltare în Uniunea Europeană, inclusiv în noile state membre, în jurul marilor localități urbane și avem acest pericol: de a avea în rest teritorii ocupate doar de populație adultă, iar cea tânără să părăsească mediul rural. Trebuie să găsim căi de încurajare a tineretului să construiască un business de acest fel, să-și construiască o viață, iar noi, Comisia, vom face tot ce putem pentru a colabora împreună. Suntem comisarii cu cel mai mare buget și dorim să avem o nouă abordare a dezvoltării satelor. Cred că nu este vorba numai de bunăstarea din mediul rural ci si de oferirea unor șanse egale la educație și la servicii de calitate și, din acest punct de vedere, este datoria comună a noastră, a Comisiei Europene și a Guvernelor, să oferim șanse egale cetățenilor europeni, fie că trăiesc la sate, fie la orașe”, a menționat Corina Crețu.

Phil Hogan, comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, care se află într-o vizită oficială în România, în perioada 12 — 13 martie 2015, alături de comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, și de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și cel al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, au vizitat joi două proiecte finanțate cu fonduri europene, respectiv ferma de creștere a porcinelor Suinprod Radic din comuna Rătești și o unitate de producere nutrețuri combinate.

agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *