Un interviu in exclusivitate pentru Actualitatea Romaneasca cu Presedintele ales al Romaniei, Domnul Klaus Iohannis.
1. Domnule Iohannis, sunteti noul Presedinte al Romaniei. Ce inseamna pentru dumneavoastra sa fiti Primul Roman al tarii ?
Klaus Iohannis: Nu mă consider a fi Primul Român al țării, sunt în continuare un cetățean egal în drepturi cu toți ceilalți români. Am primit cu bucurie, cu onoare, dar și cu imensă responsabilitate încrederea cu care am fost investit pe 16 noiembrie. Prin mobilizarea extraordinară la urne, românii au demonstrat ei înșiși că miturile se pot spulbera, că suntem o națiune care are forța de a-și asuma în mod ireversibil parcursul democratic. În acest moment, întreaga mea energie se canalizează în sensul respectării promisiunilor pe care le-am făcut, demonstrându-le românilor că pot avea un Președinte preocupat de agenda lor.
2. Ce ii lipseste societatii romanesti astazi ? Ce ati dori sa schimbati in societatea romaneasca? De ce au nevoie romanii din tara acum ? Dar cei din strainatate?
Klaus Iohannis: Societății românești de astăzi îi lipsește o anumită doză de încredere în forțele proprii. Sunt foarte multe momente în care clasa politică a dezamăgit în acești ani, iar încrederea cetățenilor în politicieni a scăzut dramatic.
În mandatul meu, vreau ca românii să-și recapete încrederea că pot construi țara în care să le placă să trăiască. Aș vrea să redescoperim împreună ideea de unitate națională, care înseamnă asumarea unor obiective naționale, acțiunea comună în atingerea lor și refacerea încrederii. Cred că de aceste lucruri avem nevoie cu toți, și cei din țară și cei din străinătate. Fără redescoperirea și reconstrucția încrederii, vom repeta la nesfârșit aceleași experiențe din trecut. Mă refer la încrederea între noi, încrederea în viitor, încrederea între cetățeni și instituții, încrederea în capacitatea noastră de a lucra împreună și în forța națiunii române.
3. Ce ati simtit cand contracandidatul dumneavoastra s-a axat in campania presedintiala pe mesaje la limita nationalismului, cu accente de xenofobie, intoleranta religioasa sau chiar pe afirmatii discriminatorii la adresa familiei care incarca dreptul la demnitate ? Cum vi s-a parut aceasta abordare din partea contracandidatului dumneavoastra?
Klaus Iohannis: A fost una dintre cele mai murdare campanii. Sper ca și adversarii mei să fi înțeles că nu se pot câștiga alegeri în acest fel. Eu am preferat să fac o campanie curată, serioasă, în care am vorbit despre viziunea mea pentru o Românie a lucrului bine făcut. Cred cu tărie în politica făcută cu decenţă şi onestitate. Votul din 16 noiembrie este dovada că oamenii s-au săturat de atacuri la persoană, s-au săturat de gălăgie și zgomot de fond, nu mai tolerează politicieni care își aruncă replici tăioase unii altora. După decenii de conflicte, de scandaluri, de agresivitate, cred că oamenii își doresc politicieni maturi și responsabili.
4. In diaspora ati totalizat aproape 90% din voturi. Cum va explicati faptul ca romanii din diaspora au determinat pana la urma o rasturnare a situatiei fata de primul tur prin atitudinea lor de a nu ceda in fata obstructionarii dreptului la vot din partea guvernului ?
Klaus Iohannis: Românii din diaspora sunt oameni care, cei mai mulți, au fost nevoiți să caute în străinătate ceea ce nu au găsit în țară. Mulți au plecat din cauza nivelului de trai, a lipsei de oportunități, de locuri de muncă bine plătite. Au plecat pentru că nu s-au simțit parte a unui proiect național care să le valorifice energiile creative. Au plecat în căutarea unor societăți care să le aprecieze la adevărata lor valoare capacitățile și potențialul. Acești oameni au în continuare familiile în țară, sunt preocupați de drumul pe care îl urmează România pentru că, în mare parte, și-ar dori să se întoarcă și să găsească aceleași standarde care există în Occident. Cred că acest deziderat comun al celor care trăiesc în țară și al celor care trăiesc în străinătate – de occidentalizare a României, de asimilare a valorilor cu adevărat democratice – a reprezentat catalizatorul votului din noiembrie.
Românii de peste hotare cunosc din propria experienţă ce înseamnă democraţia autentică şi viaţa prosperă. Ei ştiu că în ţările în care locuiesc nimeni nu este mai presus de lege, iar votul cetăţenilor este respectat. Sunt convins că românii de peste hotare iubesc România şi vor ca democraţia, prosperitatea şi domnia legii să devină realităţi şi la noi în ţară, iar votul lor din 16 noiembrie a demonstrat fără echivoc acest lucru.
5. Care sunt prioritatile dumneavoastră după învestirea oficială ca Președinte al României?
Klaus Iohannis: După ceremonia de învestitură sunt foarte multe lucruri de pus la punct, începând cu organizarea Administrației Prezidențiale și stabilirea unui calendar de priorități pentru funcționarea ei pe diferite componente: politică externă, securitate și apărare națională. Apoi vom demara demersurile necesare pentru a iniția dezbaterile și măsurile pe care le-am propus în programul meu „România lucrului bine făcut”. Pot să vă spun că mă voi apuca serios de lucru din prima zi a mandatului.
Un interviu realizat de Albert Craiciu