Televiziunile britanice Channel 4 şi 4Seven au început să difuzeze, începând din 17 februarie, o serie de documentare despre imigranţii români veniţi în Marea Britanie. Potrivit Channel 4, documentarul analizează vieţilor românilor care emigrează în Marea Britanie, încercând să dezvăluie adevărul aflat dincolo de materialele de presă despre migraţie.

Difuzarea documentarului “The Romanians Are Coming” (in traducere, Vin Românii) a stârnit o serie de critici, atât din partea comunităţii românilor din Marea Britanie, cât şi din partea instituţiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ambasada României la Londra, care consideră că primul episod al producţiei este “nereprezentativ pentru comunitatea românească”.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a scris, luni, omologului britanic, Philip Hammond, exprimându-şi regretul profund faţă de reluarea unor “clişee incorecte” prin modul “distorsionat şi părtinitor” în care a fost prezentată comunitatea românească din Marea Britanie în documentarul Channel 4.

De asemenea, MAE a transmis, duminică, faptul că primul episod din documentarul Channel 4 “nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din Marea Britanie, ilustrând doar un segment social redus ca număr”. Însă, potrivit informaţiilor trimise de realizatori, următoarele episoade “vor prezenta şi alte cazuri de români, mai bine integraţi în societatea britanică”, adaugă MAE. “Urmare demersului întreprins de ambasada României la Londra, producătorii emisiunii au modificat textul în trailer-ul de promovare a filmului, introducând o prezentare mai amplă a contextului acestui documentar în care se subliniază dimensiunea umană a filmului”, mai spunea MAE.

sursa: Mediafax