Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a comentat, vineri, declarațiile lui Eduard Hellvig, actual șef al Serviciului Român de Informații, cu privire la axele de politică externă ale României, Tăriceanu afirmând că nu este rolul unui șef al serviciilor secrete, fie el și în postura de candidat pentru această funcție, “să intre pe tărâmul declarațiilor politice și al deciziilor politice”.

“Nu accept, de principiu, ca șeful — sau era candidat la șefia unui serviciu de informații — să intre pe tărâmul declarațiilor politice și al deciziilor politice. (…) Am auzit acum, de curând, formulând, din partea domnului Hellvig, această idee de a schimba axa și de a face axa să treacă pe la Berlin și așa mai departe. Nu e rolul serviciilor secrete să facă acest lucru. (…) Trebuie, mai ales în contextul politic actual din România, să fim foarte atenți la delimitările necesare. Cine sunt decidenții politici și care e rolul serviciilor secrete? Rolul serviciilor secrete este să urmărească și să susțină punerea în aplicare a politicilor decise de Guvern, de Parlament, în fine, a structurilor democratice. Nu e rolul serviciilor să facă politică externă”, a spus Tăriceanu, într-un interviu acordat dcnews.ro.

Pe de altă parte, el s-a referit și la termenul “axă”, afirmând că acesta nu este cel mai potrivit, întrucât amintește de al Doilea Război Mondial.

“Mie mi se pare această terminologie total nefericită la nivel european. Axa ne aduce întotdeauna aminte de axa Berlin-Tokyo din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Nu a mai existat folosirea acestui termen în alte (…) descrieri de politică strategică. Dacă Băsescu a folosit acest termen nefericit, nu știu de ce, și Hellvig se trezește să folosească aceeași terminologie”, a explicat Tăriceanu.

sursa agerpres.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *