Mi-e foame zilnic, caut cu disperare o hrană cât mai sănotoasă, dar cine stie dacă corpul meu o va considera sănătoasă sau nu? Mintea proprie este cea care decide în prima fază dacă este sănătoasă, dar pe baza propriei experiențe și a opiniilor altor minți, primite verbal sau prin alte canale (carți, reviste, filme documentare). Dacă am lăsa papilele noastre gustative să decidă dacă e sănătoasă hrana sau nu, atunci am mânca toate tâmpenile de pe piața agro-alimentara.

Avem un proces zilnic de gândire: să mănânc sau să nu mănânc, e bun sau NU e bun, să încerc oare sau să NU încerc, îl cumpăr sau să NU îl cumpăr. Ardem multă energie în procesul acesta. Poate prea multă și m-am găndit că ar trebui să mâncăm niște alimente de bază, fără alte încercări de rețete internationale. Azi (adică mâine, că acum e noapte) avem în meniu… CARTOFUL.

Cartoful a fost adus de Columb din America. Greșit! Pe cartof l-am adus eu de la piață. Luasem niște pere de la un nene cu mână de plastic (cică dintr-un accident și-a pierdut mâna) și lângă taraba cu pere, erau cartofii: roșii și galbeni. Până la urmă am luat de 5 lei vreo 3 kilograme de cartofi. I-am cărat în pungi subțiri de plastic, care mi-au tăiat degetele și mă întrebam cum să îi gătesc. La cuptor a fost alegerea cea mai bună.

Problema e: n-am cuptor din asta profesional. Oare sunt mai buni in cuptorul de fonta? Oare trebuie să dau 700 de euro pe un cuptor și cartofii mei de 5 lei vor fi mai buni? Pe gaz sau electric oare se face cel mai bine?

Of! Prea multe întrebări, prea multe necunoscute. Cred ca trebuie totul resetat, alese cele mai simple metode, cele mai simple rețete:

Reteta 1. Iei cartofii, îi speli bine pe coaja, îi stergi și îi bagi la cuptor. Simpli… făra nimic. Îi mănânci.
Reteta 2. Ii speli bine și îi pui la fiert în apă. Poate și niște sare ai putea să pui în apă. După ce s-au fiert, scurgi apa și lași la răcit. Îi mănânci cu sare.
Reteta 3. Ii speli bine și îi pui la fiert în apă. După ce s-au fiert, îi tai în formă de plus, un pic mai adănc de jumate și îi bagi la cuptor. Îi mănânci.
Retete 4. Faci rețeta 3, dar mai pui niște rozmarin, ulei de măsline și îi bagi la cuptor. Îi mănânci.
Reteta 5. Faci rețeta 4 și după ce îi scoți din cuptor, umpli cananlele cu ce vrei: unt, crema de brănză (de vacă, de migdale, de ce ai prin casă), verdeață, ciuperci etc.

 

Sursa:  e-uri.ro