Facturile mari la curentul electric sunt umflate din cauza comisioanelor imense practicate de companiile din domeniu.
Ponderea costurilor de operare a retelelor electrice in pretul total al energiei platite de populatie este uriasa, fapt confirmat de doua rapoarte prezentate in aceasta saptamana, unul realizat de BCR, iar celalalt de Consiliul Concurentei.
Sunt bani care se duc la distribuitori si transportator (Transelectrica), acestia profitand de monopolul natural pe piata si de faptul ca au o activitate reglementata.
Si chiar daca la nivelul de trai, Romania se situeaza printre ultimele locuri in UE, la cheltuielile cu transportul si distributia se afla printre primele.
Studiul BCR arata ca tarifele de distributie si furnizare reprezinta 49% din pretul energiei platite de consumatorii casnici, iar transportul 5%.
In schimb, investigatia de piata realizata de Consiliul Concurentei arata ca ponderea costurilor de operare a retelelor era la nivelul anului 2013 de 58%, exceptand taxele.
Culmea este ca tot distribuitorii sunt cei nemultumiti. Acestia vor sa dea in judecata reglementatorul de energie pentru ca le-a redus pentru 2015 rata reglementata a rentabilitatii de la 8,5% la 7,7%. Adica, le-a mai redus din profitul garantat.
Aceasta pondere este greu de justificat mai ales ca distribuitorii nu se pot lauda cu investitii serioase in retele. Principalii distribuitorii sunt: Electrica, ENEL, CEZ si E.ON.
realitatea.net