De multe ori găseşti la companiile low-cost bilete de avion mai scumpe decât la cele de linie. De o astfel de situaţie am dat când am căutat un bilet de avion cu plecare din Bucureşti spre Madrid. Pentru a face o comparaţie, am căutate bilete la Wizz Air şi Tarom, pentru perioada 10-17 iulie 2015. 

 

Rezultatul: un bilet la Wizz Air costă 236 de euro/persoană, fără bagaj de cală sau alte taxe, în timp ce la Tarom preţul este de 250 de euro/persoană, preţ în care este inclusă şi masa de la bordul aeronavei, dar şi bagajul de cală. Dacă adăugăm la biletul Wizz Air un bagaj de cală şi check-in la aeroport, preţul sare la 333 de euro/persoană.

Dar cum faci să prinzi bilete la preţuri mici? Iată mai jos câteva sfaturi de care trebuie să ţi cont atunci când cauţi bilete ieftine de avion.

1. Abonează-te la newsletter-ul companiilor aeriene, fie ele de linie sau low-cost, pentru a primi pe mail ultimele oferte. Ca să fii şi mai sigur că vei vedea promoţiile, dă Like paginii de Facebook a companiilor.

2.  Rezervă din timp. Cu cât rezervi mai devreme, cu atât găseşti bilete mai ieftine. Spre exemplu, un bilet de avion dus-întors la Madrid cu Ryanair, pentru începutul lunii aprilie, a costat în luna ianuarie a acestui an 81 de euro/persoană. La două săptămâni de la achiziţie, acelaşi bilet costa 97 euro/persoană.

3. Mai poţi găsi bilete ieftine dacă o companie aeriană introduce o nouă rută de pe un aeroport din România. La primele zboruri, compania va oferi tarife promoţionale.

4. Dacă nu ai în plan să vizitezi o destinaţie anume şi nici nu ai ales perioada de călătorie, atunci foloseşte motoarele de căutare specializat pentru a găsi cele mai ieftine bilete. Spre exemplu, cu ajutorul Skyscanner, poţi căuta bilete ieftine cu plecare din Bucureşti către …pretutindeni. Asta trebuie să introduci în căsuţa pentru destinaţie. O astfel de căutare îţi va arăta care sunt cele mai ieftine zboruri. Pentru perioada 7 – 14 septembrie, cel mai ieftin bilet de avion pe care l-am găsit a fost 50 de euro pentru o persoană, la Bruxelles, dar cu două companii diferite: Ryanair la dus, Wizz Air la întors. Aceasta este o altă modalitate de a obţine un preţ mai mic la biletul de avion: să zbori cu două comapanii diferite, la preţul cel mai mic oferit de fiecare dintre ele.

5. Sau poate cauţi bilet de avion spre destionaţii îndepărtate: foloseşte Amadeus.net. Acolo unde vei găsi cele mai ieftine bilete de avion de la companiile de linie. Am luat ca exemplu o săptămână în New York, în perioada 21-28 septembrie. Cel mai ieftin bilet găsit a fost de 506 euro/persoană, cu operatorul Aeroflot, cu scală la Moscova.

6. După ce ai căutat zboruri pe Skyscanner, Amadeus, sau alte site-uri, aruncă un ochi şi la compania respectivă pentru a compara preţurile. S-ar putea să poţi cumpăra direct de la companie mai ieftin, evitând astfel comisionul perceput de agenţiile online de bilete de avion.

7. Dacă alegi să zbori cu o companie low-cost pentru un city-break sau o perioadă scurtă de zile, nu-ţi lua bagaj la cală. Pentru câteva zile, poţi împacheta într-un rucsac tot ce ai nevoie, inclusiv şamponul, spuma de ras sau deodorantul, cu condiţia ca acestea să fie în recipiente în limita a 100 ml şi să fie puse într-o pungă care se închide etanş. Operatorii low-cost permit pasagerilor să ia în cabină un bagaj care să se încadreze în anumite dimensiuni şi să cântărească între şase şi zece kilograme, în funcţie de politica fiecărei companii. Salvaţi astfel nişte bani pe care i-aţi putea folosi în concediu. Cât? Ei bine, pentru un bagaj la cală, de 15 kg, Ryanair percepe o taxă de 50 de euro pentru un zbor dus-întors, Wizz Air taxează cu 70 de euro, iar Blue Air cu 43 de euro.

8. Reuşeşti să reduci din costul biletului şi dacă faci check-in online, care este gratuit. Spre exemplu, pentru un zbor dus-întors, la Blue Air taxa este de 10 euro/persoană, la Wizz Air este dublă: 20 de euro.

9. Atenţie la metoda de plată! Companiile low-cost percep taxe diferenţiate în funcţie de metoda de plată. Spre exemplu, la Ryanair preţul biletului creşte cu doi euro dacă plata se face cu un card de credit, iar la Blue Air se plăteşte 10 euro dacă achiţi prin transfer bancar, depunere numerar sau la terminalele Qiwi, Rompay şi Payoint, faţă de 20 de euro dacă se plăteşte direct cu cardul.
economica.net