Perspectivele de creștere ale economiei europene, în special ale Germaniei, s-au îmbunătățit de la sfârșitul anului trecut, sprijinite de prețul scăzut al țițeiului și de recentele măsuri de stimulare aprobate de Banca Centrală Europeană, a afirmat, vineri, cancelarul Angela Merkel, transmit AP și Reuters.

‘Putem estima că situația economică în general este destul de satisfăcătoare’, a apreciat cancelarul Germaniei, la o conferință de presă desfășurată la Munchen.

‘Din acest punct de vedere, întreaga Europă — și în special Germania — au perspective de creștere mai bune decât la sfârșitul anului trecut’, a declarat Angela Merkel.

Germania și-a restabilit poziția de principală putere economică a Europei în ultimul trimestru din 2014, pe fondul majorării cheltuielilor interne și a comerțului.

În perioada octombrie — decembrie 2014, PIB-ul Germaniei a înregistrat o creștere de 0,7%, comparativ cu un avans de 0,1% în precedentele trei luni, a anunțat recent Oficiul Federal de Statistică (Destatis), confirmând datele preliminare din 13 februarie. Consumul privat a urcat cu 0,8%, investițiile de capital cu 1,2%, iar exporturile cu 1,3%.

În 2014, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, depășind estimările Oficiului Federal de Statistică (Destatis).

Și Mario Draghi a afirmat, pe 11 martie, că redresarea economiei zonei euro prinde avânt, iar recentele măsuri de stimulare aprobate de Banca Centrală Europeană vor reuși să evite riscul unei spirale deflaționiste, care ar afecta avansul PIB-ului și crearea de locuri de muncă.

agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *