Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACAR) intenționează să realizeze împreună cu Autoritatea Națională Fitosanitară un studiu privind efectele nocive ale pesticidelor de ultimă generație asupra albinelor din România, în condițiile în care în iarna acestui an apicultorii s-au confruntat cu depopulări și mortalități de albine în peste 33 de județe.

“Sperăm să găsim o posibilitate ca, împreună cu Autoritatea Națională Fitosanitară din subordinea Ministerului Agriculturii, să facem un studiu privind efectele nocive ale neonicotinoidelor asupra albinelor pentru că în Romania nu s-au făcut astfel de cercetări, deși în Europa sunt destul de numeroase. Avem probleme pentru că în această iarnă s-au înregistrat depopulări și mortalități de albine. Am primit din 33 de județe astfel de semnale și așteptăm ca, după ce se mai încălzește vremea, la sfârșitul acestei luni sau la începutul lunii aprilie, să facem un inventar și să vedem cum stăm. Este posibil ca aceste depopulări să apară din cauza rapiței și a culturii de floarea soarelui care au fost tratate cu neonicotinoide. Deși efectele acestor pesticide nu sunt imediate, ele apar în timp, sunt efecte subletale asupra puietului și a generațiilor următoare”, a declarat pentru AGERPRES președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea.

Acesta a precizat că Ministerul Agriculturii a trimis deja Comisiei Europene solicitarea de primi încă o derogare de 120 de zile pentru folosirea acestor pesticide în tratarea culturilor agricole, menționând că suprafețele tratate cu astfel de pesticide s-au redus în România sub 250.000 de hectare.

“Ministerul Agriculturii a trimis o solicitare de derogare de 120 de zile pentru folosirea pesticidelor pe anumite culturi, motivând că suprafețele tratate cu neonicotinoide s-au redus sub 250.000 de hectare, la jumătate față de anul trecut, iar în următorii doi ani vor dispărea total pentru că în urma acestor tratamente vor muri dăunătorii acestori culturi. Aceste suprafețe tratate sunt comasate în sudul și sud-estul României unde se cultivă masiv floarea soarelui”, a adăugat Fetea.

agerpres.ro