Ce este si de unde provine Stevia, mai exact?
Stevia (n.red., a nu se confunda cu Stevie!), din familia Chrysantemum, este o planta sud-americana care creste sub forma de arbust, si care este folosita drept indulcitor natural, ea fiind de pana la 300 de ori mai concentrata decat zaharul.
Este originara din Paraguay, iar, la ora actuala, se regaseste si in tari precum: Brazilia, Coreea, Japonia si, nu in ultimul rand, in China. Or, desi in Paraguay planta creste armonios si rezista timp indelungat, in celelalte tari, prin versiunile sale, aceasta prezinta o rata de supravietuire satisfacatoare si acolo.
Problema izului amarui
In forma sa initiala, Stevia a fost comercializata ca pulbere. Si, desi este foarte dulce (n.red., cu pana la 300 de ori mai dulce!), ea lasa totusi un iz amarui, respectiv din cauza compusului numit “steviosida”, fapt care i-a limitat acceptarea in randurile cumparatorilor. Dar, producatorii si-au dat seama cum sa retina gustul acela dulce – si toate beneficiile plantei – fara izul amarui de dupa. Or, sunt peste 100 de specii de Stevia, insa doar una iese in evidente datorita proprietatilor sale excelente ca indulcitor, si anume: Stevia rebaudiana. Aceasta contine compusul rebaudiosia A. Practic, cel mai dulce aromat compus al frunzei de Stevia. Mai mult, acest compus nu lasa un iz (n.red., amarui) consumatorului. Si, desigur, cum nu se poate un produs doar cu un compus, marii producatori au decis ca atat steviosida, cat si rebaudiosida A sa intre in variantele de indulcitori artificiali pe baza de Stevia, astfel incat sa existe un echilibru.
Acceptare oarba a plantei Stevia?
Desi a fost deja acceptata aproape unanim in lume, planta a fost interzisa la un moment dat in SUA (n.red., in 1991, de catre Administratia pentru Alimente si Medicamente / FDA, en.), respectiv in temeiul unui studiu preliminar care incrimina indulcitorul ca fiind cauzator de cancer sau, cel putin, ca factor ridicat de risc in aceasta privinta. Dar, in 1995, restrictia privind comercializarea lui in magazinele din SUA a fost ridicata, respectiv in urma unui alt studiu, care a recomandat ca planta in sine sa nu mai fie categorisita drept indulcitor natural, ci precum unul artificial si sigur (en., Generally Recognized as Safe / GRAS). Apoi, in decembrie 2008, FDA a acceptat Stevia ca fiind “GRAS”, iar, de atunci, ea se poate gasi ca indulcitor artificial in aproape toate magazinele alimentare din SUA.
Cat ii priveste pe marii producatori americani, acestora le-a luat cativa ani buni ca sa gaseasca formulele corecte pentru a implementa indulcitorul unor produse de larg consum, iar acum, el se regaseste in: bauturi racoritoare, gume de mestecat, vinuri, iaurturi, bomboane si multe altele. De asemeni, mai poate fi folosit si pentru gatit si/sau copt, dar in proportii mai reduse din pricina concentratiei sale.
Studii ample despre riscurile si beneficiile Steviei
Cateva studii de specialitate pe termen lung au fost efectuate, care au confirmat faptul ca planta numita Stevia poate avea repercursiuni asupra sanatatii consumatorului larg, in speta privind gradul de risc cancerigen. Studiul a fost efectuat de catre un grup de toxicologi ai Universitatii din California, Los Angeles, respectiv la solicitarea expresa a nutritionistilor Centrului de Stiinte in Interesul Public. Mai mult, autorii au notat faptul ca, in cadrul experimentelor, steviosida, si nu rebaudiosida A, poate produce mutatii genetice, avarii cromozomiale si ruperi adeneice. Or, aceste schimbari ar putea, in opinia cercetatorilor, sa contribuie la malignizarea unor afectiuni precum ar fi cazul cancerului desi nimeni nu a studiat exact daca acesti compusi pot cauza sau nu cancer in modelele animale.
Notabil ar mai fi faptul ca Stevia in sine nu cauzeaza infertilitate, si nici nu inrautateste diabetul, dupa cum reiese si din alte studii de specialitate. De fapt, se poate spune ca toleranta la glucoza se imbunatateste considerabil folosind Stevia ca indulcitor alimentar. Prin urmare, ar putea servi drept adjuvant in cazurile de diabet de tip 2, respectiv prin inducerea unei stari de necesitate pancreasului de a elibera insulina.
In alte state, precum ar fi cazul Japoniei, unde indulcitorii artificiali au fost interzisi in urma cu mai mult de 40 de ani, s-a trecut la Stevia, dar numai dupa mai mult de 40.000 de studii clinice. Si, cu toate acestea, nu exista suficient de multe studii privind efectele de lunga durata ale “indulcitorului-minune”, acesta fiind in continuare suspectat de a fi cauzator de complicatii, mai ales daca este folosit in cantitati mari de catre consumatorul casnic.
Sub orice alt nume…
Stevia este comercializata sub atatea denumiri incat v-ar veni greu sa o identificati, insa ceea ce trebuie sa stiti momentan este anume faptul ca bauturi racoritoare faimoase in lumea intreaga, precum: “Coca-Cola”, “Pepsi” si “Pepsi-Cola”, “Sprite” si altele asemenea folosesc deja aceasta planta sub acoperirea de: “Truvia”, “PureVia” si “SweetLeaf”. Asadar, daca aveti curiozitatea sa cititi compozitiile acestor produse atat de populare, dar nu recunoasteti denumirile, aflati ca vorbim despre aceeasi Stevia, in esenta. Cu mici diferente in rapoartele de rebaudiosida si steviosida, dar este Stevia. Sfatul nostru este sa va uitati pe etichete data viitoare, dar sa nu va si alarmati. In orice caz, daca este sa comandati vreo bautura racoritoare saraca in calorii, cu siguranta ca veti gasi si Stevia prelucrata in ea.
doctor.info.ro