Deşi astăzi leul a mai recuperat din terenul pe care l-a pierdut în faţa dolarului, întărirea monedei americane din ultima perioadă va scumpi de luna viitoare telefoanele, tabletele şi unele produse electrocasnice, au anunţat cei de la Flanco. Pentru ei, poate fi şi o strategie de marketing prin care să îi convingă pe clienţii indecişi să cumpere astăzi electronicele care s-ar putea scumpi mâine. Şi totuşi, anumite produse, îndeosebi cele din China, vor intra mai scump în România, chiar dacă asta se va vedea sau nu la raft.

Aprecierea dolarului din ultimele luni nu se vede încă în preţul produselor electronice de import, deoarece magazinele încă mai au în depozite marfă ieftină de dinaintea întăririi monedei americane.

Cei de la Flanco spun că vor începe să vândă de la finalul lunii viitoare electronicele importate recent. Iar atunci se va vedea în preţuri şi creşterea cursului, îndeosebi la tabletele, laptopurile şi alte electronice produse sau asamblate în China, despre care Flanco spune că se vor scumpi cu aproximativ 10-15%.

„Ceea ce se întâmplă cu dolarul în momentul acesta va pune o presiune pe prețul de raft. Astăzi încă mai putem accesa produse din stocuri existente la un curs al dolarului de 3,6-3,7 lei, dar vedeți că el se îndreaptă către 4,2”, spune Dragoş Sîrbu, director general Flanco Retail.

Astăzi leul s-a întărit ușor față de dolar, însă ceea ce influențează prețurile este evoluția pe termen lung a cursului, îndeosebi a dolarului în raport cu euro și cu yuanul chinezesc.

În ultimul an, yuanul s-a depreciat mult mai încet decât euro, în raport cu dolarul. Ceea ce înseamnă că produsele chinezești care ajung în Europa, inclusiv în România, sunt în acest moment mai scumpe.

Înaintea anunțului celor de la Flanco, Tradeville făcea o estimare asemănătoare și prognoza o scumpire cu aproximativ 17% a produselor chinezești care intră în România. Această situație nu este pe placul exportatorilor din China, care au mizat întotdeauna pe yuanul slab ca să vândă mărfuri ieftine în Europa.

Însă guvernul de la Beijing nu își permite deocamdată să accelereze deprecierea monedei naționale pentru a crește competitivitatea exportatorilor pe piața europeană. O astfel de măsură ar provoca ieșiri masive de capital din China.

Totuși, magazinele de electronice din România spun că scumpirea mărfurilor aduse din China nu le va afecta prea tare vânzările, asta deoarece această piață a început să prindă avânt încă de anul trecut, ajutată și de cardurile de credit cu rate fixe în lei, fără dobândă.

digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *