Trimisul special al AGERPRES, Florian Copcea, transmite: La Galeria de artă ,,Torna, torna, fratre!’ din Uzdin, Serbia, a avut loc, sâmbătă, vernisajul unei expoziții de pictură naivă românească.

Președintele Societății Culturale Tibiscus, Vasile Barbu, a declarat pentru AGERPRES că în cadrul acesteia au fost expuse 53 de lucrări aparținând artistelor țărănci din Uzdin, pentru a marca astfel timpul scurs de la apariția fenomenului picturii naive, cunoscut în lumea oamenilor de artă de pretutindeni drept ,,miracolul românesc din Voivodina’.

,,Acesta a devenit o mișcare cultural nemaiîntâlnită în alt loc. Un grup de femei țărănci, fără școală, au simțit nevoia de exprimare a trăirilor, gândurilor și visurilor lor. Și astfel au pornit să imortalizeze pe pânză, în ulei, ținuturile dragi, oameni și întâmplări, peisaje și închipuiri. Lumea lor era reală și cu ajutorul culorilor au multiplicat-o’, a spus Vasile Barbu.

,,La început au fost cinci: Anuica Măran, Maria Bălan, Mărioara Motorojescu, Sofia Doclean și Anuța Dolamă. După ele au mai urmat alte două generații: Florica Cheț, Florica Puia, Viorica Iepure, Steluța Țăran, Ana Onciu și Linca Mezin, Sofia Ionașcu, Ileana Oalge, Steluța Giura, Sofia Bosică, Ofelia Spăriosu și Aurora Velici-Șuboni. Primele cinci nu mai sunt, dar tablourile lor, risipite prin expoziții și colecții, mai vorbesc despre eternitatea satului de altădată, despre tradiții și întâmplări din spațiul nostru voivodian’, a precizat președintele Societății Culturale Tibiscus.

În context, el a subliniat că ,,lucrările școlii de pictură naivă din Uzdin’ fac senzație în toate colțurile lumii: la Buenos Aires, New York, Tokyo, Berlin, Helsinki, Paris, Chicago, Armsterdam, San Francisco, Marsilia, Roma, Drobeta-Turnu Severin, București, Craiova și Timișoara.

,,De asemenea, picturile sunt o cronică a anilor deveniți istorie din satul românesc. Ele surprind prin intermediul culorii și al imaginației celor ce le-au creat obiceiuri și evenimente reale. Pentru tineri acestea sunt mărturii vii ale neamului românesc’, a adăugat Vasile Barbu.

Manifestarea s-a bucurat de prezența a zeci de iubitori de frumos veniți din Serbia și din România.

agerpres.ro