Sfantul Vasile de Ancira a mucenicit sub arieni, in vremea domniei imparatului Constantiu. El era cunoscut tuturor din vremea lui, mai ales pentru ravna sa de a apara dreapta credinta ortodoxa, impotriva chiar si a imparatului celui pagan.

Urmand la tronul imparatesc imparatul Iulian Apostatul, acesta a inceput a prigoni puternic pe crestini. Sfantul Vasile cel din Ancira a mustrat public necredinta imparatului si relele lui fapte impotriva crestinilor, motiv pentru care sfantul a si fost aruncat in inchisoare.

 

Sinaxar 22 MArtie 2015 - Sfantul Vasile de Ancira

Cand imparatul a cautat sa-l castige de partea sa pe sfant, spre a nu-l omora si a tulbura poporul impotriva lui, Sfantul Vasile i-a raspuns, zicand: „Eu in Hristos al meu cred, pe Care tu il lepezi pe cand El ti-a incredintat tie imparatia aceasta pamanteasca; de aceea va fi luata ea de la tine, foarte curand.” Si alte asemenea profetii, descoperite de Dumnezeu sfantului.

Imparatul Iulian s-a umplut de manie mare auzind acestea. Drept urmare, el a poruncit ca trupul sfantului sa fie jupuit de viu in fasii de piele. Dupa alte cateva zile, imparatul a venit iar la el, sa vada daca nu a renuntat la cele dintai. Vazandu-l pe imparat, sfantul a luat o fasie de piele si, aruncand-o la picioarele lui, zise: „Apuca si mananca, imparate, caci dulce iti este tie acest fel de hrana, iar mie Hristos imi este Viata!” Rusinat, imparatul a plecat din Ancira, iar chinuitorii si-au continuat porunca pana ce sfantul si-a dat duhul in mainile lui Dumnezeu, la anul 363.

Troparul Sfantului Vasile din Ancira

Mucenicul Tau, Doamne Vasile, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astazi, facem pomenirea:
Sfintelor mucenite Calinica si Vasilisa;
Sfintei Mucenite Drosida;
Sfantului Cuvios Mucenic Eftimie.

crestinortodox.ro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *