Simti ca iti este foame? Excelent. Ar trebui sa mananci. Ideea de a te infometa nu este niciodata binevenita, cu exceptia cazurilor in care vrei sa te inbolnavesti.
Totusi uneori simti ca desi ai mancat, ai inca stomacul gol. Foamea este rezultatul unor interactiuni complexe intre creier, stomac, intestin, pancreas si circuitul sangelui. Asadar nu trebuie tratata cu usurinta. Foamea poate aparea chiar si atunci cand ai mancat, pentru ca unele mancaruri “pacalesc” corpul sa creada ca mai are nevoie de nutrienti.
Iata cateva dintre acestea:
1. Painea alba
Procesul de productie al painii albe cere ca invelisul exterior al bobului de grau sa fie inlaturat. Astfel, faina rezultata este saracita de continutul de fibre. Rezultatul – corpul nu percepe senzatia de satietate iar nivelul insulinei creste.
Ca si recomandare, painea integrala este un substitut excelent pentru painea alba. Pe langa satietate, painea neagra ajuta la imbunatatirea activitatii cerebrale, scade nivelul insulinei si permite scaderea in greutate pentru cei ce se lupta cu kilogramele.
Daca vi se pare ca painea alba nu este o problema serioasa, un studiu spaniol recent arata contrariul. Studiul, realizat pe 9000 de subiecti a a aratat ca cei ce mananca paine alba de mai mult de doua ori pe zi au un risc de obezitate mai mare cu 40%.
2. Gustari sarate
Probabil ai gustat astazi cativa covrigei, chipsuri sau altfel astfel de gustari sarate. Ca si paine alba, aceste gustari contin carbohidrati simpli, ce se digera repede. Rezultatul este o crestere rapida a insulinei, urmata de o scadere la fel de rapid. Rezultatul: foamea revine si mai puternica.
In momentul in care simtim senzatia de foame, chiar daca am mancat, corpul creaza cererea de dulce, pentru a aduce energie rapid. Asadar simtim nevoia de dulce, dupa ce am mancat ceva sarat.
Mai mult – avand in vedere satietatea specifica senzoriala, desi am mancat multe gustari sarate, inca simtim ca stomacul este gol. Pentru ca avem nevoie atat de mancaruri sarate, cat si dulci, corpul nostru considera ca nu am indeplinit necesarul de calorii.
3. Sucuri de fructe
Desi fructe sunt in esenta bune pentru corp, apare o problema atunci cand le transformam in sucuri. Prin procesul de stoarcere ramanem cu tot zaharul din fructe dar fara cea mai mare parte a pulpei, cea care contine fibrele ce dau senzatia de satietate.
Ca si in cazul painii albe, nivelul de zahar din sange creste repede si apoi scade la fel de repede. Rezultatul: senzatia de foame si scaderea nivelului de energie.
Recomandarea ar fi ca in loc de sucuri de fructe sa alegeti o bautura mai apropiata de principiul de “smoothie”, in care se introduce si pulpa fructului, eventual amestecata cu cateva grame de proteine.
4. Indulcitori artificiali
Principiul pe care functioneaza indulcitorii artificiali este sa “simuleze” in creier senzatia pe care o da zaharul, dar fara a fi nevoie de zahar. Desi sunt multe de spus despre modul in care indulcitorii artificiali ne afecteaza viata, nu sunt tocmai potriviti pentru controlul foamei. Celulele creierului asteapta senzatia de dulce “promisa” de indulcitorii artificiali iar atunci cand aceasta nu apare, trebuie sa recuperam cumva.
Dupa ce indulcitorii isi fac efectul, incepem sa avem o problema – creierul vrea zaharul ce i-a fost promis. Asadar ne dorim mai mult dulciuri iar in final consumam mai mult decat daca nu am folosi indulcitorii artificiali.
Cat despre modul in care este afectat nivelul insulinei – aparent indulcitorii cauzeaza o crestere asemanatoare cu cea cauzata de zaharurile reale.
5. Alcoolul
Desi vorbim despre o bautura si nu o mancare, este foarte important sa stim cat de mult ne afecteaza alcoolul pofta de mancare.
In primul rand alcoolul scade nivelul liptinei, un hormon ce ajuta la limitarea senzatiei de foame. Reducerea nivelului de liptina poate fi de pana la 30%. Astfel corpul este privat de cel mai bun ajutor impotriva foamei.
Mai mult decat atat, alcoolul scade nivelul carbohidratilor stocati sub forma de glycogen, ceea ce ne creaza dorinta de a manca dulciuri pentru a recupera pierderile.
Deshidratarea este de asemenea o problema reala ce vine odata cu consumul de alcool. Odata cu deshidratarea pierdem electroliti ce ajuta la functionarea corecta a corpului si simtim nevoia de gustari sarate, ceea ce ne duce inapoi la punctul 2.
medicina-naturista.ro