Somon cu clătite cu mărar, smântână cu ardei iute și chives, plus ceapă murată

Reţetă cu timp de pregătire – 55 minute

Ingrediente

PENTRU CLĂTITELE CU MĂRAR
200g de făină
2 ouă mari, plus 1 gălbenuș
500ml de lapte semidegresat
1 legătură mică de mărar, tocată
ulei de floarea-soarelui, pentru prăjit
PENTRU CEAPA MURATĂ
1 ceapă roșie mică, feliată
50ml de oțet din vin alb
2 linguri de zahăr
PENTRU SMÂNTÂNA CU ARDEI IUTE ȘI CHIVES
100g de smântână
1 ardei iute roșu, curățat de semințe și tocat fin
3 linguri de chives tocate
PENTRU SERVIT
300g de somon afumat
2 ardei iuți roșii, feliați (opțional)
2 lămâi, tăiate în sferturi

Mod de preparare

  • 1. Întâi, prepară aluatul pentru clătite. Cerne făina într-un bol, împreună cu un vârf de sare. Fă o adâncitură în mijloc și adaugă ouăle, gălbenușul și jumătate din cantitatea de lapte. Bate împreună ingredientele umede, încorporând treptat și făina din jur, până când obții un aluat gros și omogen. Încorporează restul de lapte și mare parte din mărar. Acoperă aluatul și ține-l la frigider până când urmează să faci clătitele.
  • 2. Între timp, ocupă-te de ceapa murată. Pune ceapa într-un vas mic termorezistent. Încălzește oțetul și zahărul cu 100ml de apă și un vârf de sare într-o cratiță, până când zahărul și sarea se dizolvă. Toarnă lichidul peste ceapă și lasă-l să se răcească. Scurge ceapa, apoi acoper-o și dă-o la frigider.
  • 3. Amestecă toate ingredientele pentru smântână într-un bol și asezonează din abundență. Acoperă sosul și ține-l la frigider până când urmează să-l servești.
  • 4. 4 Încinge cuptorul la 110°C. Încinge o tigaie pentru clătite (sau una obișnuită) la foc mediu și șterge-o cu un șervet de hârtie stropit cu ulei. Pune în ea jumătate de polonic de aluat, întinzându-l într-un strat subțire și uniform. Gătește clătita 35-40 de secunde, până când devine aurie dedesubt și încep să apară bule la suprafața ei. Întoarce-o pe partea cealaltă cu o spatulă și gătește-o alte 30 de secunde.
  • 5. Așază clătitele într-un teanc, despărțite de bucăți de hârtie de copt, și menține-le calde în cuptor, în timp ce le faci pe celelalte. Pentru a servi, așază o lingură de sos pe fiecare clătită, alături de felii de somon, ceapa murată, restul de mărar și ardei iute, dacă folosești. Servește cu sferturi de lămâie.
goodfood.ro