România are pavilion național la Târgul Internațional Food & Drink Event (IFE 2015) în care expun 19 companii românești din domeniul agroalimentar, informează, miercuri, Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului (MECT).

 

Evenimentul se desfășoară la Londra, în perioada 22-25 martie 2015. În pavilionul național, organizat de Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului, în colaborare cu Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR) și cu sprijinul BPCE Londra, pe o suprafață de 111 mp, amplasat în secțiunea ‘Walk the World’ din zona centrală a expoziției, companiile românești și-au prezentat produsele (carne de vită și pui, preparate din carne, patiserie și dulciuri, conserve de legume și fructe, fructe confiate, dulcețuri, produse lactate, bere și altele).

Pavilionul național a fost vizitat de Ion Jinga, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britaniei și Irlandei de Nord, acesta abordând subiecte referitoare la capacitățile de producție, relațiile și strategiile de export pe piața Marii Britanii, precum și așteptările producătorilor români din domeniul agroalimentar.

Participarea firmelor românești la evenimentul de la Londra are loc în cadrul programului de susținere și promovare a exportului cu finanțare parțială de la bugetul de stat, coordonat în parteneriat public-privat prin Consiliul de Export, prin care se caută identificarea unor noi oportunități de afaceri pentru producătorii români și, în același timp, realizarea diversificării geografice și structurale a ofertei românești de export.

În anul 2014, volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 3,487 miliarde de euro, în creștere cu 6,32%. Exportul românesc în Marea Britanie a însumat 2,153 miliarde euro, în creștere cu 6,09%. Firmele românești au exportat produse agroalimentare în Marea Britanie în valoare de circa 112 milioane euro, reprezentând o creștere cu 19% comparativ cu 2013.

Excedentul balanței comerciale a României cu Marea Britanie a fost de 819,1 milioane euro.

Târgul Internațional Food & Drink Event este cea mai importantă manifestare expozițională de profil alimentar din Marea Britanie, care se organizează odată la doi ani. La această ediție expun peste 1.350 de companii din 57 de țări, fiind estimată prezența a peste 30.000 de vizitatori.

agerpres.ro