Peste 78 de milioane de alerte cibernetice au fost înregistrate în România, în 2014, în timp ce aproximativ 11.000 de domenii ‘.ro’ au fost raportate la CERT-RO ca fiind compromise, a declarat, miercuri, în cadrul conferinței Romania Gateway, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informațională.

 

‘Readuc în atenția dumneavoastră importanța securității cibernetice. Astăzi, se publică raportul CERT-RO pe anul 2014 cu privire la alertele de securitate cibernetică colectate și procesate, în vederea obținerii unei imagini de ansamblu asupra evenimentelor relevante pentru evaluarea riscurilor de securitate cibernetică la adresa infrastructurilor IT și de comunicații electronice de pe teritoriul României. Astfel, în 2014, numărul total de alerte procesate a depășit 78 milioane. Numărul total de IP-uri unice extrase din totalul alertelor a fost de aproximativ 2,5 milioane. Aproximativ 11.000 domenii ‘.ro’ au fost raportate la CERT-RO ca fiind compromise în cursul anului 2014, cu 5% mai multe domenii decât în cursul anului 2013′, a afirmat Grindeanu.

Potrivit ministrului, aspectele tehnice existente fac imposibilă identificarea numărului exact de dispozitive sau persoane afectate care se află în spatele celor peste 2,4 milioane de adrese IP ‘.ro’ sau a celor 78 de milioane de alerte raportate la CERT-RO.

‘(…) în pofida aspectelor tehnice ce fac imposibilă identificarea numărului exact de dispozitive sau persoane afectate, din spatele celor peste 2,4 milioane de adrese IP sau 78 milioane alerte raportate la CERT-RO, este important de reținut că acestea acoperă aproximativ 24% din spațiul cibernetic național, raportat la numărul de IP-uri alocate și, ca urmare, sunt necesare măsuri de remediere a situației, prin implicarea tuturor actorilor cu responsabilități de ordin tehnic sau legislativ’, a precizat Sorin Grindeanu.

Potrivit raportului oficial al CERT-RO, în anul 2014, mai mult de jumătate (54%) dintre alertele primite au vizat sisteme informatice configurate necorespunzător, ne-securizate sau vulnerabile, ce au oferit diverse servicii ne-securizate în Internet, folosite de către atacatori pentru ascunderea identității și lansarea de atacuri cibernetice asupra altor ținte.

De asemenea, aproape un sfert din totalul IP-urilor unice alocate în România (24%) au fost implicate în cel puțin o alertă de securitate cibernetică, în creștere față de 16%, în anul 2013.

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică — CERT-RO este o structură independentă de expertiză și cercetare-dezvoltare în domeniul protecției infrastructurilor cibernetice, care dispune de capacitatea necesară pentru prevenirea, analiza, identificarea și reacția la incidentele de securitate cibernetică ale sistemelor informatice ce asigură funcționalități de utilitate publică ori asigură servicii ale societății informaționale.

CERT-RO se află în coordonarea Ministerului pentru Societatea Informațională și este finanțat integral de la bugetul de stat.

agerpres.ro