Reprezentanții confederațiilor sindicale și patronale au fost de acord în unanimitate cu promovarea proiectului de ajustare a tarifelor de călătorie cu metroul, noile tarife urmând să intre în vigoare din 28 martie, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Ajustarea tarifelor de călătorie va conduce la o creștere a veniturilor proprii ale societății cu aproximativ 4,4 milioane de lei lunar. Această sumă este necesară acoperirii deficitului de finanțare a societății pe anul 2015.

,,În acest an, subvenția alocată Metrorex pentru călătoria cu metroul a scăzut de la 369 milioane de lei în 2014, la 328 milioane de lei în 2015. Costul real al unei călătorii cu metroul este de 4 lei, iar tariful mediu încasat pe o călătorie de la pasageri este de un leu, diferența fiind acoperită din subvenții și alte venituri ale societății. Subvenția și veniturile actuale ale Metrorex nu pot acoperi costul real al unei călătorii’, precizează reprezentanții MT.

Suma de 4,4 milioane lei pe care Metrorex o va încasa lunar ca urmare a majorării tarifelor de călătorie va fi utilizată pentru asigurarea serviciului de transport public cu metroul în condiții de deplină siguranță. Astfel, 30% din această sumă va fi alocată pentru asigurarea de materiale privind siguranța circulației (șina de cale ferată, elemente de prindere, macaze, piese de schimb și asigurarea alimentării cu energie electrică, termică și apă), 32% pentru asigurarea serviciilor de pază, curățenie în stații și trenuri de metrou, reparații și întreținere lifturi, scări rulante, 4% cheltuieli cu personalul (pentru menținerea salariilor actuale), 34% cheltuieli de exploatare (amortizarea mijloacelor fixe puse în funcțiune, taxe).

Abonamentul lunar are un număr nelimitat de călătorii, prețul acestuia fiind majorat cu 16,7% (de la 60 de lei — la 70 de lei). Comparativ, abonamentul de 62 de călătorii avea un număr limitat de călătorii pe lună și în cazul păstrării acestui abonament, creșterea ar fi trebuit să fie de circa 30%.

‘Pentru deciziile importante, ca de obicei, am luat în seamă reacția societății civile. Și în cazul metroului, am văzut că au existat și nemulțumiri legate de ajustarea tarifelor. Pentru oamenii cu venituri mai mici sunt justificate și îi înțelegem. Pe de altă parte, există și categorii sociale care beneficiază de o serie de facilități. Unele măsuri, chiar dacă nu sunt populare, sunt necesare. În această situație s-a optat pentru varianta abonamentului cu număr nelimitat de călătorii, la un preț mai mic, în detrimentul variantei abonamentului cu număr limitat de călătorii. Noile tarife de călătorie cu metroul vor intra în vigoare din 28 martie, cu riscul unor nemulțumiri din partea călătorilor, dar cu obligația pentru Metrorex să se dezvolte și să se modernizeze, astfel încât bucureștenii să circule cât mai curând și pe noile magistrale’, a declarat ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

În perioada 10-23 martie 2015, propunerea Metrorex de ajustare a tarifelor de călătorie cu metroul a fost în consultare publică pe site-ul MT. În acest interval au fost primite peste 200 de petiții, în condițiile în care, zilnic, metroul transportă peste 600.000 de călători.

agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *