Negocierile dintre Iran și ‘Grupul 5+1’ (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța, China și Germania) privind programul nuclear iranian continuă la Lausanne cu două zile înaintea termenului limită pe care ambele părți l-au stabilit pentru găsirea unui acord de principiu.

Tratativele au început duminică dimineața cu o întrevedere bilaterală între secretarul american de stat John Kerry și ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, continuând ulterior și cu participarea celorlalți șefi ai diplomațiilor.

Întrucât discuțiile s-au prelungit mai mult decât s-a estimat, John Kerry a anunțat că și-a anulat o călătorie în orașul său natal, Boston, miniștrii de externe francez și german, Laurent Fabius și Frank-Walter Steinmeier, anulându-și la rândul lor o vizită comună în Kazahstan.

După ce mai multe surse diplomatice au vorbit în cursul zilei despre găsirea unui compromis în mai multe puncte cheie, ministrul iranian de externe a declarat agenției France Presse că deocamdată ‘nu s-a încheiat niciun acord și rămân chestiuni ce trebuie soluționate’, el acuzând totodată Grupul 5+1 că formulează ‘cereri excesive’.

agerpres.ro