Cetatea Vaticanului și capitala Italiei definitivează pregătirile pentru afluxul de credincioși așteptați începând din data de 2 aprilie, când Papa Francisc va oficia slujba din Joia Mare, și care vor participa în zilele următoare la evenimentele organizate cu ocazia Paștelui catolic, relatează EFE.

 

vaticanul

Tot joi, sfântul părinte va spăla picioarele a 12 persoane, așa cum a făcut Iisus cu discipolii săi. Pentru această ocazie a fost ales un grup de femei și bărbați care ispășesc pedepse privative de libertate într-o închisoare din apropiere de Roma.

În ziua următoare, în Vinerea Mare, papa va reface, împreună cu mulțimea de creștini, ‘Drumul Crucii’, pe un traseu cuprins între Colosseum și colina Palatinato, conform unei tradiții inaugurate în 1741 de Papa Benedict al XIV-lea și care a fost reluată din 1925, după o întrerupere de mai multe decenii.

În Sâmbăta Mare, suveranul pontif va prezida ‘Veghea Pascală’, în Bazilica Sf. Petru, iar în Duminica Paștelui va oficia o mesă solemnă și va rosti binecuvântarea Urbi et Orbi (‘Către oraș și lume’).

În paralel cu aceste ceremonii religioase, celebrul Muzeu al Vaticanului propune o nouă expoziție temporară, intitulată ‘Arma în apărarea artei’, în care vor fi prezentate opere de artă recuperate recent de poliția italiană.

Numeroase evenimente legate de Săptămâna Mare, mai ales diferite procesiuni religioase, sunt organizate și în multe alte părți ale Italiei. De exemplu, în provincia Caserta (din sud) se pregătesc focuri de artificii, în Salerno (pe coasta amalfitană) au loc reprezentații teatrale amintind de patimile lui Cristos, iar în Calabria, mai mulți bărbați, purtând coroane de spini pe cap, se autoflagelează în public într-o ceremonie care traversează orașele în Sâmbăta Mare. În nordul țării, la Urbania, se marchează Lunea de Paști cu un joc cu ouă organizat în piața centrală a orașului.

agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *