Un agent de securitate român angajat al unei societăți miniere a omului de afaceri Frank Timiș a fost răpit sâmbătă în Burkina Faso de indivizi înarmați, relatează agenția Reuters.

imageResize

 

Atacul a fost scurt dar premeditat, fiind perfect organizat. La rândul său, site-ul info-afrique.com, care își citează corespondentul în Burkina Faso, confirmă răpirea unui european Gherghuț Lulian, de origine română având și cetățenia franceză. Potrivit martorilor, un jandarm care a încercat să intervină a fost rănit de atacatori înarmați cu AK 47 Kalașnikov.

Mina de mangan este în flăcări și au fost distruse parțial vehicule de transport, notează Info-Afrique.
Incidentul s-a produs sâmbătă în nordul acestei țări, în apropierea frontierei cu Mali, la o mină de mangan deținută de compania Pan African Minerals, subsidiară a Frank Timiș Corporation.

‘Una dintre patrulele noastre a fost atacată’ și ‘românul care conducea patrula a fost răpit’, a declarat directorul societății Pan African Minerals, precizând de asemenea că un jandarm este grav rănit, iar șoferul este rănit la un picior.

Potrivit unei surse din securitatea locală, atacul a fost condus de cinci persoane înarmate, care, după ce l-au răpit pe agentul de securitate român, s-au îndreptat către granița cu Mali, potrivit Reuters.

Info-Afrique adaugă la rândul său că cei doi răniți ar fi fost trimiși de urgență la Ouagadougou pentru a fi operați. Ei sunt un reprezentant al minei și un șofer. Forțele de securitate din Burkina Faso au confirmat atacul.

Atacatorii ar fi rebeli tuaregi afiliați la Al Qaida în Maghrebul Islamic. Odată ce atacul a fost comis și francezul Gherghuț Lulian a fost răpit, atacatorii au fugit spre Niger la bordul a trei Toyota și nu au putut fi interceptați sau localizați, precizează Info-Afrique.

Incidentul a avut loc la proiectul Tambao, condus de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation a lui Frank Timiș. Timiș este un româno-australian, care locuiește la Londra
și are investiții în Africa de vest, în special în petrol și minerit, precizează Reuters.

Mina se află în nord-estul Burkina Faso, aproape de frontiera cu nordul Mali.
Este de așteptat ca Franța, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, să facă un anunț asupra răpirii, adaugă Info-Afrique.

agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *