Atunci când vrei să rulezi şi să umpli o bucată de carne, te ajută dacă faci o simulare, înainte de a adăuga umplutura. De multe ori, se rulează mai simplu într-o anumită direcţie.

Ingrediente

1,5kg spată de miel, dezosată
2 linguri de ulei
1 ceapă, tocată grosier
3 căţei de usturoi, tocaţi
175ml de cidru sec sau vin alb sec
500ml supă de pui
1 fâşie coajă de portocală
1 baton de scorţişoară
2 foi de dafin

PENTRU UMPLUTURĂ
50g de curmale, fără sâmburi, tocate grosier
50g de caise uscate, tocate grosier
25g de merişoare uscate
25g de fistic decojit, tocat grosier
1 mână de pătrunjel, tocat grosier, plus extra pentru servit
1 şalotă (sau o ceapă mică, roşie), tocată fin
3 felii dintr-o franzelă mai veche, mărunţite la robot ca să se transforme în pesmet

Mod de preparare

  • 1. Pentru umplutură, se înmoaie curmalele, caisele şi merişoarele în apă fierbinte timp de 30 de minute, apoi se scurg şi se storc uşor. Se combină cu restul ingredientelor pentru umplutură, apoi se asezonează cu sare şi piper.
  • 2. Se asezonează carnea pe ambele părţi. Se întinde umplutura, apoi se rulează şi se leagă cu sfoară de bucătărie. Se încinge uleiul într-o cratiţă mare cu capac. Se adaugă rulada şi se rumeneşte pe toate părţile. Se scoate pe o farfurie.
  • 3. Se încinge cuptorul la 150° C/gaz 2. Se prăjeşte ceapa în grăsimea din cratiţă timp de cinci minute, apoi se adaugă usturoiul şi se mai lasă 30 de secunde. Se toarnă cidrul şi, când începe să fiarbă, se desprind cu o lingură bucăţile care s-au lipit de fundul şi de pereţii cratiţei. Se pune rulada şi se toarnă destulă supă cât să ajungă la o treime din înălţimea ei. Se adaugă coaja de portocală, scorţişoara şi frunzele de dafin.
  • 4. Se acoperă cu o foaie şifonată de hârtie de copt şi se dă la cuptor 2 ½ – 3 ore, întorcând carnea la jumătatea timpului de coacere. Se scoate şi se înveleşte în folie de aluminiu. Se strecoară lichidul din cratiţă şi se îndepărtează, cu o lingură, grăsimea care se ridică la suprafaţă. Se toarnă într-o tigaie şi se fierbe 5-10 minute, până se îngroaşă. Se condimentează cu sare, piper şi un pic de suc de lămâie sau de portocală, dacă e nevoie. Se taie rulada şi se serveşte cu sos şi pătrunjel presărat deasupra.
  • 5. V.N. per porţie: 767 kilocalorii, 50g proteine, 52g grăsimi, 24g grăsimi saturate, 25g carbohidraţi, 2g fibre, 15g zahăr, 0,81g sare

goodfood.ro