Agenția spațială americană NASA a numit un asteroid după numele tinerei militante pakistaneze pentru drepturile omului Malala Yousafzai, co-laureată a Nobelului pentru Pace în 2014, informează BBC.

Această onoare neobișnuită se datorează amabilității astrofizicienei Amy Mainzer din cadrul NASA, care în 2010 a descoperit asteroidul, cunoscut anterior ca 316201. În conformitate cu normele Uniunii Astronomice Internaționale, Mainzer avea dreptul să dea un nume asteroidului, iar ea a decis să-l numească în cinstea tinerei pakistaneze în vârstă de 17 ani.

Situat în centura principală de asteroizi dintre Marte și Jupiter, asteroidul Malala, cu diametru de patru kilometri, orbitează în jurul Soarelui o dată la cinci ani și jumătate.

Mainzer a spus că dorește ca această decizie a sa să servească drept inspirație pentru tinerele femei. “Avem nevoie cu disperare de forța intelectuală a tuturor oamenilor inteligenți pentru a rezolva unele dintre problemele cele mai dificile ale omenirii și nu ne putem permite să respingem jumătate din populația” lumii.

În octombrie 2012, Malala Yousafzai a fost împușcată în cap de talibani în timp ce se întorcea de la școală. Ea a primit anul trecut premiul Nobel pentru Pace pentru lupta sa împotriva exploatării copiilor și tinerilor și pentru dreptul acestora la educație.

agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *