Turcia l-a convocat duminică pe reprezentantul Vaticanului la Ankara pentru a oferi explicații în legătură cu afirmațiile făcute în aceeași zi de papa Francisc, care a pronunțat pentru prima dată termenul de ”genocid”, vorbind despre masacrul comis împotriva armenilor acum 100 de ani, au anunțat posturile turce de televiziune, potrivit AFP.

turcia il convoaca pe reprezentantul vaticanului

 

Reprezentantul Vaticanului a fost convocat la sediul Ministerului de Externe de la Ankara, au indicat canalele NTV și CNN-Turk, fără alte detalii.

Conform mass-mediei turce, un comunicat oficial în legătură cu acest subiect ar urma să fie publicat în cursul zilei de către diplomația de la Ankara.

În cadrul unei slujbe solemne oficiate duminică în Basilica Sfântul Petru din Roma, papa Francisc a denunțat masacrul comis împotriva armenilor în 1915 ca ‘primul genocid al secolului al XX-lea’.

”În secolul trecut, familia noastră umană a trecut prin trei tragedii mari și fără precedent. Prima, care în general este considerată ‘primul genocid al sec. al XX-lea’, a lovit poporul armean”, a declarat suveranul pontif, citând un document semnat în 2001 de către papa Ioan Paul al II-lea și patriarhul armean.
”Celelalte două au fost comise de către nazism și stalinism. Mai recent, au avut loc și alte exterminări în masă, precum cele din Cambodgia, Rwanda, Burundi, Bosnia”, a adăugat papa.

Papa Francisc a făcut aceste afirmații la începutul unei slujbe în memoria armenilor masacrați între 1915 și 1917, oficiată împreună cu patriarhul armean Nersese Bedros XIX Tarmouni, cu elemente de rit catolic armean și în prezența președintelui Armeniei, Serj Sarkisian.

Afirmațiile papei au fost preluate rapid de principalele site-uri de informații din Turcia, țară care nu acceptă ca evenimentele tragice ce au avut loc la începutul secolului trecut în estul Anatoliei să fie catalogate drept genocid, Ankara recunoscând totuși că au fost comise masacre care, conform datelor ei, au costat viața a circa 300.000 de persoane. Potrivit însă armenilor, 1,5 milioane dintre ei au fost uciși în timpul persecuțiilor și deportărilor de acum 100 de ani.

În aprilie 2014, Recep Tayyip Erdogan, la acea vreme prim-ministru, a prezentat pentru prima dată condoleanțe din partea Turciei urmașilor armenilor uciși, contestând însă orice intenție de exterminare.

agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *