România se numără printre statele membre ale Uniunii Europene care în luna martie 2015 au înregistrat cele mai mari rate anuale ale inflației, arată datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

 

Potrivit Eurostat, rata anuală a inflației atât în zona euro cât și în Uniunea Europeană s-a situat la minus 0,1% în luna martie, comparativ cu minus 0,3% în februarie. Țările cu cea mai mare rată anuală a inflației au fost Austria (0,9%), România (0,8%) și Suedia (0,7%). În schimb, 12 state membre UE au înregistrat în luna martie rate anuale negative ale inflației, în frunte cu Grecia (minus 1,9%), Cipru (minus 1,4%) și Polonia (minus 1,2%).

Comparativ cu luna februarie 2015, inflația a crescut în 22 state membre, printre care se numără și România (de la 0,4% la 0,8%), a rămas stabilă în trei state membre și a scăzut în alte trei state membre.

Potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Statistică (INS), inflația anuală a a fost de 0,79%, în martie, în creștere de la 0,4%, minimul istoric atins în urmă cu o lună. Creșterea medie lunară a prețurilor a fost de 0,4%, în primele trei luni din acest an, similară cu cea din aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, în ultimele 12 luni (aprilie 2014 — martie 2015), creșterea medie a prețurilor de consum calculată pe baza IPC este de 0,9%, în comparație precedentele 12 luni (aprilie 2013 — martie 2014).

Pentru a evita riscul unei spirale deflaționiste, Banca Centrală Europeană a prezentat în 22 ianuarie măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro. Mario Draghi a anunțat achizițiile lunare combinate de obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.

Conform estimărilor BCE, rata inflației se va situa anul acesta la 0,7% și la 1,3% anul viitor — mult sub ținta de 2% avută în vedere de instituție. Și aceste proiecții ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale prețului la țiței.

agerpres.ro