Șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier, și-a exprimat speranța, în timpul vizitei pe care a desfășurat-o joi în Lituania, că Rusia nu va reuși să dezbine Uniunea Europeană (UE), chiar dacă în ultima vreme s-au făcut auzite presupuneri că Moscova ar putea anula embargoul asupra produselor alimentare la adresa acelor țări care au o atitudine mai prietenoasă față de Kremlin, informează vineri agențiile de presă Delfi și Unian.

‘Este posibil ca astfel de încercări (de destabilizare) să aibă loc, este posibil ca ele să fie întreprinse și pe viitor. Încercări au fost, însă ele nu au avut succes’, a declarat Steinmeier, întrebat despre posibilitatea ca Moscova să decidă reluarea importurilor de produse agroalimentare din anumite țări ale UE.

‘În Europa se discută despre aceasta, însă noi putem lua (doar) decizii comune. Am discutat, discuțiile au fost contradictorii, decizia a fost luată. Cred că nu se va reuși dezbinarea Europei’, a spus ministrul de externe al Germaniei.

La rândul său, șeful diplomației lituaniene Linas Linkevicius a declarat că ‘un asemenea pericol există’ și UE trebuie să fie pregătită pentru o astfel de situație. În opinia lui Linkevicius, în această problemă este importantă responsabilitatea Comisiei Europene (CE).

În timpul întrevederii lor, cei doi miniștri de externe au acordat atenție și combaterii propagandei rusești. Într-o declarație comună, cei doi miniștri au anunțat că au convenit ‘să coopereze în domeniul susținerii de mijloace media alternative în limba rusă’. Germania intenționează să ofere stagii pentru jurnaliști lituanieni, precizează Delfi.

agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *