Consultările președintelui Klaus Iohannis cu partidele și formațiunile parlamentare pe tema stadiului legislației electorale și a procedurilor parlamentare de încuviințare a cererilor justiției au început luni la Palatul Cotroceni cu delegația PSD condusă de președintele social-democraților, premierul Victor Ponta.

În debutul întâlnirii, Victor Ponta a remarcat că s-a schimbat partea pe care stau de obicei reprezentanții partidelor și formațiunilor parlamentare la consultările cu șeful statului.

“Acum câte ceva trebuie să și schimbăm”, a spus președintele Iohannis.

“Noi suntem de acord cu toate schimbările. Orice schimbare care ne face să uităm de vremurile trecute e binevenită”, a răspuns premierul.

Din delegația PSD fac parte și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, și Gabriela Podașcă, Andrei Dolineaschi și Ioan Chelaru.

La consultări participă și consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Tatiana Niculescu Bran, Laurențiu Ștefan, Andrei Muraru, Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină.

Potrivit Administrației Prezidențiale, consultările vizează stadiul legislației electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara granițelor, procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor de urmărire penală, reținere, arestare sau percheziție a membrilor Parlamentului, precum și alte teme de interes public.

“Finanțarea partidelor și a campaniilor electorale trebuie să fie corectă și transparentă. Românilor din străinătate trebuie să li se asigure dreptul la vot. Reforma sistemului electoral trebuie să garanteze prezența unor candidați preocupați de buna gestionare a banilor publici și care într-adevăr să-i reprezinte pe cetățeni. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că viitorul Parlament va coopera pe deplin cu justiția”, scria Iohannis pe Facebook săptămâna trecută.

După social-democrați, la consultările de la Cotroceni vor urma reprezentanții PNL, UNPR, PC, UDMR și cei ai grupului minorităților naționale.

agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *