Studii recente au arătat că terapia cu sânziene este un remediu pentru peste 48 de afecţiuni, de la cele tiroidiene şi cutanate, boli de rinichi sau ficat si până la epilepsie.
Sanzienele sunt flori mici din flora spontana, de culoare galbena, mici, dese, cu parfum dulce si un gust foarte amar. Sanzienele cresc la maginea padurilor, in faneturi si se spune despre ele ca adunate in „Noaptea de Sanziene” si impletite in cununa au darul de a feri casa de raul si boala.
In prezent, ceaiul de flori de sanziene este recomandat pentru tratarea afectiunilor tiroidei, atat a hiper functiei cat si a hipofunctiei, avand capacitatea de a normaliza activitatea glandei tiroide. Ceaiul de flori de sanziene este recunoscut ca avand capacitatea de sedativ usor, antispastic, diuretic, depurativ, dar si pe aceea de antiseptic urinar foarte eficient. Florile de sanziene sau efect antireumatic, laxativ, usor afrodisiac.
Medicina populara recomanda florile de sanziene pentru tratarea unor afectiuni des intalnite la femei, iar ceaiul de flori de sanziene este cuprins in farmacia verde.
Ca recomandari certe ceaiul de flori de sanziene este recomandat in tratarea si diminuarea nodulilor tiroidieni, laringite, afectiuni ale aparatului urinar, tulburari minore ale somnului asociate cu menopauza.
Ceaiul de sanziene cel mai folosit este maceratul la rece, care se se prepara dintr-o lingura de flori de sanzienein 250 mililitri de apa, care se tine apoi 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoara si se bea pe stomacul gol. Maceratul la rece este cel mai bun ceai de sanziene si recomandat mai ales in afectiunile tiroidiene.
Se face si ceai de sanziene in varianta clasica sub forma de infuzie, dintr-o lingura cu planta la 250 mililitri de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze 15 minute, se strecoara si se bea pe stomacul gol.
Ceaiul de sanziene protejează rinichii şi ficatul
Ceaiul de sânziene este un leac eficient pentru bolile de rinichi, dar şi pentru afecţiunile localizate la nivelul ficatului, pancreasului şi splinei. În tratamentul acestor afecţiuni se recomandă infuzia combinată din flori care se prepară astfel: se pun două linguriţe de pulbere de sânziene la înmuiat într-o jumătate de cană cu apă de seara până dimineaţa, când se filtrează.
Pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 15 minute şi, după ce se răceşte, se amestecă cele două extracte. Se consumă câte trei căni de infuzie pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat două luni şi se poate repeta după o pauză de 30 de zile.
De asemenea, infuzia combinată este eficientă şi pentru cei care suferă de hidropizie (acumulare de lichid în ţesuturi) şi de cloroză (o formă de anemie). Pentru bolnavii cu insuficienţă renală, care necesită dializă, este eficient un tratament cu infuzie preparată din trei plante: sânziene, urzică moartă şi splinuţă, care se amestecă în părţi egale.
Infuzia se prepară dintr-o lingură din acest amestec şi din 300 ml de apă clocotită. Se lasă trei minute, apoi se filtrează. Se beau câte trei-patru căni de ceai pe zi, atât cât recomandă specialistul. Prima cană se bea cu 30 de minute înainte de micul dejun, cu înghiţituri mici, iar restul se consumă pe parcursul zilei.
Recomandate în bolile sistemului nervos
Tratamentul cu macerat la rece de sânziene s-a dovedit eficient în bolile sistemului nervos (epilepsie, boala Parkinson, Alzheimer) şi în tulburările cauzate de menopauză. Pentru prepararea extractului se foloseşte o lingură de plantă uscată care se macerează opt-zece ore într-o cană cu apă rece.
Ceaiul se strecoară şi se încălzeşte puţin înainte de a fi băut. Se administrează câte trei căni pe zi, iar efectele se pot resimţi după zece zile. Terapia durează două luni, iar după 14 zile se poate repeta. Pentru combaterea stresului, sânzienele se pot asocia cu trei-fraţi-pătaţi (în părţi egale). Pentru prepararea unui ceai se foloseşte o lingură de amestec de plante care se infuzează trei minute într-o cană cu apă fierbinte. Se recomandă câte trei-patru căni pe zi, timp de şase săptămâni.
Ceaiul de sanziene reglează tiroida
În tratamentul laringitei, faringitei, în afecţiunile corzilor vocale şi ale glandei tiroide este eficientă gargara cu infuzie concentrată de sânziene. Aceasta se prepară din trei linguriţe de sânziene uscate şi din 250 ml de apă clocotită. Zilnic se face gargară cu câte trei căni de infuzie. Un remediu foarte eficient pentru afecţiunile tiroidei este şi maceratul preparat din coji verzi de nuci uscate şi măcinate şi din sânziene (câte trei linguri din fiecare). Plantele se lasă la macerat în apă rece, de seara până dimineaţa. Se beau trei căni de ceai pe zi, dar prima se consumă înainte de micul dejun. Tratamentul trebuie urmat pe termen lung (12 până la 24 de luni). În acest interval, seara, se unge zona externă corespunzătoare tiroidei cu tinctură de sânziene, apoi cu ulei de sânziene.
Compresele cu infuzie de sanziene menţin pielea netedă şi curată
În cosmetică, compresele cu infuzie de sânziene sunt indicate pentru menţinerea elasticităţii pielii şi pentru estomparea ridurilor fine. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de flori uscate şi dintr-o cană cu apă clocotită cu care se umezeşte o compresă ce se aplică pe faţă dimineaţa şi seara. Unguentul de sânziene este un leac pentru boli cutanate (răni, furuncule, eczeme), ulceraţii şi pentru durerile reumatice. Unguentul poate fi procurat de la magazinele cu produse naturiste.