România va fi reprezentată de doi regizori la Festivalul de Film de la Cannes 2015, Corneliu Porumboiu şi Radu Munteanu, cei doi fiind incluși la secțiunea Un Certain Regard.

Regizorul Corneliu Porumboiu a fost inclus, cu lungmetrajul “Comoara“, un film despre doi bărbaţi care trec printr-o mulţime de întâmplări surprinzătoare, în încercarea de a descoperi o comoară. Rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin şi de actorii amatori Adrian Purcărescu şi Corneliu Cozmei.

Radu Munteanu a fost inclus cu filmul ”Un etaj mai jos“, o peliculă “ce tratează problema de conştiinţă a martorului unei crime“.  În rolurile principale sunt actorii Teodor Corban şi Iulian Postelnicu.

Ambii regizori au mai fost prezenți la festivalul de la Cannes. Corneliu Porumboiu a primit premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru “A fost sau n-a fost?“. S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu “Poliţist, adjectiv“, film ce a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard. În timp ce Radu Munteanu a fost prezent prin Boogie“, film lansat în 2008 şi inclus în secţiunea paralelă Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes, la acelaşi eveniment fiind prezentat, în 2010, în secţiunea Un Certain Regard şi lungmetrajul “Marţi, după Crăciun“.

Festivalul de la Cannes va avea loc în perioada 13-24 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini.

diaspora-romania.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *