Romania si Bulgaria, doua foste tari comuniste, au aderat la Uniunea Europeana (UE) la 1 ianuarie 2007. Insa ce a reprezentat acest moment istoric pentru cele doua natiuni?
Statutul de membru al UE le-a adus atat avantaje, cat si dezavantaje, arata expertii citati de Anadolu Agency.
“Aderarea nu i-a facut fericiti pe bulgari”, a opinat Dimitar Bechev, care face analize referitoare la Europa de Est pentru London School of Economics.
“E vazuta ca un rau necesar si poate ca asteptarile erau mai mari; credeau ca au tras glontul de argint”, a precizat specialistul.
La randul sau, profesorul englez David Turnock de la Universitatea din Leicester, care a realizat cercetari din punct de vedere social si geografic asupra statelor Europei de Est, a aratat viziunea sa legata de modul in care a abordat tara noastra aderarea la UE.
“Pentru Romania, deschiderea la spatiul economic global, in sine, nu poate asigura dezvoltarea economica si nu poate inlocui o strategie in acest sens. De asemenea, nu poate asigura conditiile necesare care sa favorizeze dezvoltarea capitalului uman si a infrastructurii”, a scris acesta intr-o carte lansata in 2013.
David Turnock a primit, in 2009, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.
Insa unii analisti au reusit sa vada si partea plina a paharului, aratand faptul ca Bulgaria si Romania sunt relativ stabile.
“Vazuta de departe, situatia din cele doua tari s-a imbunatatit”, a declarat Francois Frison-Roche de la National Centre for Scientific Research din Franta, intr-un interviu recent.
“Daca eram pensionar in Bulgaria sau in Romania, as fi spus ca aderarea la UE a adus o imbunatatire foarte mica – sau deloc – a nivelului de trai. Insa la nivel macroeconomic, ambele state par a fi foarte stabile, spre deosebire de Grecia, aflata in vecinatate”, a transmis Frison-Roche.
Ce spun analistii despre aderarea Romaniei la UE
Dupa 10 ani in UE, Romania inca are cea mai mare rata a saraciei din toate statele membre, potrivit statisticilor Bancii Mondiale.
“Independenta Justitiei este precara, doar guvernele s-au zbatut sa indeplineasca cererile anticoruptie ale blocului comunitar. In ciuda progreselor, mediul de afaceri ramane ineficient si o reminiscenta a trecutului comunist”, au atras atentia specialistii firmei de analiza Heritage Foundation din SUA.
Cum a evoluat economia Romaniei
In primii doi ani de la aderare, Romania s-a bucurat ca un catelus cand isi vede stapanul dupa mult timp. Economia a inflorit spectaculos, au mentionat economistii Mihai Olimpiu Parean si Ioana Vadasan, intr-o lucrare stiintifica din 2010.
Insa cetatenii tarii nu se aflau intr-o gradina botanica, ci intr-un roller-coaster. Dupa o perioada de crestere abrupta (si de cheltuieli prost gandite), a urmat un declin vertiginos.
“In 2008, chiar daca avansul produsului intern brut a fost semnificativ, criza a inceput sa ‘devoreze’ si din economia Romaniei: somajul, deficitul bugetar si datoria externa au crescut, in timp ce productivitatea muncii a luat-o la vale”, au mai atras atentia economistii de la Universitatea de Vest din Timisoara.
Din acel an, Romania a fost “Cenusareasa” Uniunii Europene, mai ales ca programul de reforme nu a fost consecvent.
“Situatia dificila a acestei tari este reflectata de prezenta unor riscuri economice si sociale majore: datoria externa mare, creditarea excesiva, nivelul redus al PIB-ului pe cap de locuitor, productivitatea scazuta a muncii, cresterea deficitului de cont curent”, au notat economistii, la acea vreme.
O consecinta a apartenentei la UE o reprezinta si concentrarea agriculturii in mainile catorva oameni. Numarul proprietarilor de terenuri cu o suprafata mai mica de 2,5 acri a scazut cu 14% in ultimii cinci ani, dar pretul a crescut foarte mult, astfel ca fermierii romani nu isi mai permit sa cumpere pamant.
“In prezent, cresterea economica este la un nivel redus. Fondul Monetar International prognozeaza un avans de 2,7% pentru acest an si de 2,9% pentru 2016, in special datorita cresterii consumului. Insa infrastructura precara pune frana expansiunii PIB-ului”, conchide aganetia citata.
ziare.com