Autorul documentarului “The Romanians are coming”, James Bluemel, aflat in vizita in tara noastra, spune ca ii place Romania si are cuvinte de lauda despre romani.

“Imi place Romania, am petrecut o vacanta aici, eu arat Romania oamenilor, nu a mea, oamenii mi-au aratat unde locuiesc.

(…) Titlul se refera la un fenomen si niciun serial nu poate reda in integralitatea sa acest fenomen. Am vrut sa aratam care sunt temerile si prejudecatile britanicilor. Titlul este intentionat controversat, pentru a atrage publicul.

(…) Daca dumneavoastra credeti ca in acest film am aratat numai partea rea a romanilor, nu am cum sa va schimb aceasta impresie. Romanii sunt oameni de treaba, amuzanti. Filmul meu este un amestec de umanitate, de tragedie, de comedie, este un film pozitiv”, a declarat Bluemel, citat de Mediafax.

“Vin romanii!” – Documentarul care vrea sa convinga britanicii ca imigrantii nu sunt niste ticalosi (Video)

Acesta a participat, vineri, la o dezbatere la Timisoara pe tema documentarului despre romani difuzat de Channel 4 in Marea Britanie. Serialul a generat reactii vehemente ale comunitatii de romani din aceasta tara si nu numai, inclusiv din partea ambasadorului roman la Londra, Ion Jinga.

Mesajul ambasadorului la Londra pentru romanii satui de batjocura britanicilor

Surprinzator, Bluemel sustine ca documentarul a primit comentarii negative din partea romanilor, si nu a britanicilor.

“Este interesant, au fost o gramada de comentarii despre acest film. Toate comentariile pozitive au venit din partea britanicilor. Nu am vazut niciun comentariu negativ din partea lor, toate au venit de la romani.

Britanicii au fost de partea personajelor din film, habar nu aveau ca acesti oameni au facut atatea sacrificii ca sa ajunga in Anglia. Nu stiam ca au fost nevoiti sa isi ia ramas-bun de la copiii lor pentru a cauta un loc de munca”, s-a scuzat realizatorul documentarului.

Acesta a incercat sa justifice si partea unde se sustine ca romanii le-ar fi furat locurile de munca cetatenilor britanici.

“Locuri de munca sunt… Este si o lene a britanicilor, care spun: eu nu am de gand sa fac munca asta, nu ma duc sa culeg fructe, nu-mi distrug spatele pentru asta, opt ore pe zi, pentru salariul minim. Dar sunt oameni care trebuie sa faca si asta. In film apare un fermier din Kent, care spune ca, daca n-ar fi romanii, nu ar gasi pe nimeni care sa lucreze pe terenurile lui”, a mai spus James Bluemel.

Cele trei episoade de cate o ora ale seriei “The Romanian are coming” au fost difuzate in luna februarie de postul de televiziune Channel 4, aratand felul in care traiesc si muncesc romanii si rromii care au emigrat in Marea Britanie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *