Femeile care consuma zilnic doua pahare cu vin vor fi mai sanatoase la batranete, comparativ cu cele care beau un pahar cu alcool o data sau de doua ori pe saptamana, arata un studiu recent.
Potrivit autorilor cercetarii, consumul moderat de alcool conduce la o „batranete plina de succes” si reduce considerabil riscul de producere a atacurilor cerebrale.

In opinia cercetatorilor americani, ingrijorarile referitoare la efectele negative ale consumului moderat de alcool au fost exagerate. In mod concret, consumul moderat de alcool de-a lungul vietii prezinta anumite beneficii pentrusanatate. Desi un pahar sau doua cu vin, consumate zilnic, au fost asociate de multi ani de cercetatori cu o stare mai buna de sanatate a inimii, in special la barbati, impactul general pe care consumul moderat de alcool il are asupra sanatatii oamenilor a fost rareori studiat.

Doua studii americane, realizate de cercetatorii de la Brigham and Women’s Hospital si de la Harvard University din Boston au folosit seturi diferite de date medicale, provenind din celebrul Nurses’ Health Study, un studiu medical de amploare, care a debutat in 1976 si a fost realizat pe un esantion de peste 200.000 de femei.
Frecventa consumului de alcool in cazul a peste 14.000 de femei care au trait cel putin pana la varsta de 70 de ani a fost studiata cu ajutorul unui chestionar, completat de voluntarele americane atunci cand se aflau la o varsta mijlocie. Medicii americani au dorit astfel sa identifice acei factori care contribuie la o „supravietuire de succes”.

Coordonatorul unuia dintre cele doua studii a descoperit faptul ca 1.499 dintre aceste femei au ajuns la varsta de 70 de ani fara a suferi de nicio afectiune majora – cancer si maladii cardiace – si nu au prezentat tulburari de memorie.

Medicii americani au studiat frecventa consumului de alcool in cazul femeilor in varsta de 58 de ani si au descoperit ca acele femei care beau 1-2 pahare cu vin in fiecare zi beneficiaza de o sansa cu 28% mai mare de a se bucura de o „supravietuire de succes” atunci cand ajung la batranete, comparativ cu femeile care nu consuma alcool.
Analiza cercetatorilor de la Universitatea Harvard a fost realizata pe baza raspunsurilor oferite de femeile care consuma alcool cu moderatie – nu mai mult de 45 de mililitri pe zi.

Specialistii britanici le recomanda femeilor sa nu depaseasca doua-trei unitati de alcool pe zi, iar barbatilor sa nu depaseasca trei-patru unitati de alcool pe zi. O unitate de alcool este echivalentul unei jumatati de halba cu bere sau cu cidru sau al unui pahar cu alcool servit in mod obisnuit in baruri.

Un pahar mic cu vin de masa contine 8% alcool la unitate de volum – aproximativ 8 grame de alcool pur – si este echivalent cu o unitate de alcool.

frunza-verde.ro