”Drepturile cetăţenilor românii trebuie să fie apărate“, este declaraţia prin care preşedintele Klaus Iohannis a anunţat un punct important de pe agenda vizitei pe care a început-o luni, 27 aprilie la Roma.

Preşedintele a declarat, înainte de plecarea de la aeroportul din Bucureşti, că pe agenda discuţiilor cu oficialii italieni se află drepturile românilor din această ţară şi aderarea României la spaţiul Schengen.

”Voi discuta despre modalităţile de a întări colaborarea în interiorul UE şi NATO. În acest context, voi aborda tema aderării României la spaţiul Schengen, aşa cum am făcut-o în toate capitalele europene”, a afirmat şeful statului.

El a precizat că discuţiile cu comunitatea românilor este un punct important pe agenda discuţiilor. ”Drepturile cetăţenilor românii trebuie să fie apărate, este în interesul ambelor părţi”, a spus Iohannis, menţionând că comunitatea românilor din Italia este o punte de legătură între cel două state.

Din delegaţia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita oficială fac parte consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, Cosmin Marinescu, Ion Oprişor, Andrei Muraru, Lazăr Comănescu, secretarul de stat în MAE, George Ciamba.

Soţia preşedintelui, Carmen Iohannis, îl însoţeşte pe preşedinte în vizita la Roma.

La ora 12.30, ora Italiei, a fost programată la Palatul Quirinale întâlnirea cu Preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella. Iohannis va avea convorbiri cu omologul său italian, urmate de un dejun oferit de Preşedintele Republicii Italiene în onoarea preşedintelui României.

După convorbirile cu preşedintele Italiei, la ora 15.30, la Palatul Giustiniani, şeful statului va avea convorbiri cu Preşedintele Senatului, Pietro Grasso.

Întâlnirea cu reprezentanţii asociaţiilor din Italia va avea loc seara. Preşedintele României se va întâlni, la ora 18.10 la Palazzo della Cancelleria, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Republica Italiană.

Marţi, preşedintele României se va întâlni, la ora 10.00, la Palatul Chigi, cu preşedintele Consiliului de Miniştri, Matteo Renzi.

La ora 15.00, la Accademia di Romania, Klaus Iohannis se va întâlni cu studenţi români din Republica Italiană.

De la preluarea mandatului, în luna decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a mai avut vizite oficiale în Franţa, Germania, Polonia, Republica Moldova şi Ucraina.

O următoare vizită externă a preşedintelui României va fi, cel mai probabil în luna mai, în Spania, o altă ţară cu o comunitate importantă de români.

gazetaromaneasca.com