Fostul consilier prezidențial, Sebastian Lăzăroiu, susține, într-un articol publicat de Revista 22, că o alianță a PNL cu UDMR spulberă speranțele românilor din diaspora referitoare la restabilirea dreptului la vot.

După alegerile prezidențiale din 2014, când românii din străinătate au stat ore în și la cozi pentru a-și exercita dreptul la vot, politicienii ”s-au înghesuit să le promită că până la alegerile locale și parlamentare din 2016 vor avea votul electronic sau prin corespondență”,proiect care nu este susținut de UDMR, avertizează Lăzăroiu, citat de b1.ro.

UDMR s-a opus încă din 2011 acestui proiect (votului electronic sau prin corespondență – n. r.), inițiat pe atunci de Guvernul Boc. Și se va opune în continuare, pentru că, dacă s-ar introduce votul prin corespondență, UDMR are șanse mici să mai treacă pra­gul de 5%. Să explic cu cifre de ce se întâmplă astfel. La ultimele alegerile parlamentare, UDMR a fost votat de aproximativ 380.000 de etnici maghiari, ceea ce a reprezentat un scor de 5,15%. Din cei cam un milion de adulți de etnie maghiară din România, doar o treime mai cred în balivernele UDMR.

Dacă s-ar introduce votul prin corespondență, în loc de 7,5 milioane de voturi valabil exprimate, câte au fost în 2012, vom avea probabil cel puțin 9 milioane. Cum UDMR nu va putea păcăli mai mult de 400.000 de maghiari, înseamnă că procentajul lor abia va depăși 4% în 2016”, explică Lăzăroiu.

gazetaromaneasca.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *