Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat că regretă profund faptul că liderii PNL “au anunțat oficial că au decis definitiv blocarea procesului de revizuire a Constituție”, apreciind că măsura este o dovadă “a miopiei, mediocrității și lipsei de viziune” a actualei conduceri liberale.

Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat joi că Victor Ponta și PSD nu pot fi parteneri ai liberalilor în procesul de revizuire a Constituției, adăugând că dialogul poate fi reluat când PSD se va așeza la masă cu lideri “necompromiși în acțiuni nedemocratice”.

Regret profund faptul că liderii PNL au anunțat oficial (după ce negaseră cu îndârjire câteva săptămâni) că au decis definitiv blocarea procesului de revizuire a Constituției! Este o măsură total greșită, încă o dovadă a miopiei, mediocrității și lipsei de viziune a actualei conduceri a PNL, care afectează fiecare cetățean”, a scris premierul pe Facebook.

În sprijinul afirmațiiei sale el a oferit două motive:

“1. Nu poți reforma statul român (să respecți standardele europene, să previi conflictele instituționale, să adaptezi imunitățile sau să facilitezi confiscarea bunurilor ilicite, etc.) fără să aduci modificările necesare la Constituție.

2. Parlamentarii liberali (spre deosebire de noii lor colegi și frați pedeliști) au fost aleși în Decembrie 2012 pe baza promisiunii asumate de a revizui Constituția! Încă o răzgândire, încă o păcăleală, încă o dovadă de miopie politică din partea lor – iar în 2016 vor cere iar votul cetățenilor după ce au uitat tot ce au promis in 2012!”.

Victor Ponta și-a exprimat speranța “ca mintea de pe urmă să îi ajute pe liderii PNL să revină asupra acestor decizii total eronate! România are nevoie de o Constituție modernizată!!!”.

Premierul Victor Ponta se află în perioada 30 aprilie — 5 mai într-un turneu în țările arabe din Golf, respectiv Regatul Arabiei Saudite, Statul Qatar, Statul Kuweit și Emiratele Arabe Unite.