Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă că nu poate construi ziduri în faţa emigranţilor care fug din ţări defavorizate în căutarea unei vieţi mai bune şi este necesar să găsească politici de integrare a acestora, nu de a-i respinge sau a-i lăsa să moară pe mare, afirmă premierul Victor Ponta.

“Este inacceptabil pentru Uniunea Europeană, care promovează valorile omului, să spună că nu putem face nimic decât să-i respingem pe aceşti oameni şi cred că noile fonduri alocate de ţările membre şi noi politici sau strategii pentru ajutorarea acestora este singurul răspuns bun (…) Cred că toate ţările europene îşi permit să primească emigranţi, pentru că aduc valoare adăugată în societate, muncind şi adaptându-se foarte repede. Sigur, politicienii populişti şi extremişti folosesc tema migraţiei în lupta politică, dar cred că aceasta este împotriva valorilor europene şi oricine vine şi respectă valorile europene este un bun cetăţean al Europei”, a spus Ponta, la Al Jazeera TV.

Şeful Guvernului se află într-un turneu în ţări arabe din Golf.

El a adăugat, în intervenţia TV, că a fost constatată o creştere a numărului de emigranţi care vin prin Bosfor sau Marea Neagră, care până în prezent nu erau rute tradiţionale în acest sens, şi că sunt de aşteptat noi valuri de emigranţi, amintind şi că două milioane de sirieni sunt cazaţi în prezent în Turcia, ceea ce reprezintă o presiune şi o provocare pentru statul turc.

“Ideea, însă, de doar a-i respinge sau a-i lăsa să moară pe mare este absolut inacceptabilă. Este datoria noastră să găsim o soluţie pentru toţi aceşti oameni care fug de o situaţie dificilă”, a conchis Ponta.

Premierul efectuează, în perioada 30 aprilie-5 mai, un turneu în ţări arabe din Golf, având programate discuţii cu oficiali din Arabia Saudită, Qatar, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite.

mediafax.ro