Duminică, 10 mai, are loc ediția cu numărul 16 a festivalului românilor din New York și America: Romania Day Festival. După cum informează pagina oficială a festivalului, dar și ziarul american USA Today, evenimentul se desfășoară în districtul financiar Manhattan, pe celebrul bulevard Broadway, o parte a acestuia fiind închisă pentru o zi, special pentru evenimentul românesc.

Printre participanții la evenimentul desfășurat între Liberty Street și Battery Park/Bowling Green Plaza se numără și congresmanul Mike Turner, membru al Partidului Republican, reprezentant al statului Ohio în Legislativul american. De asemenea, vor fi prezenți reprezentanți ai Primăriei New York, ai Ambasadelor României la New York și la Națiunile Unite, precum și ai Institutului Cultural Român.

Programul începe la ora 11:30 dimineața și durează până la ora 17:00 după-amiaza, pe scenă urmând să evolueze ansambluri de dansuri populare din Banat și Moldova, precum și cântăreții Valeria Arnăutu, Costel Busuioc, Ciprian Cocalia, Brândușa Covalciuc și Lia Lungu.

Scurt istoric al Zilei României pe Broadway

2000: prima ediție a festivalului românesc din New York, invitații de onoare fiind Regele Mihai I și Regina Ana de România, împreună cu familia regală.

2002: l eveniment a participat Ion Iliescu, la vremea aceea președintele României.

2004: festivalul a fost transmis în direct de TVR, în cadrul său având loc concerte susținute de Monica Anghel și Nicola.

2009: la a 10-a ediție a Festivalului, Ziua României a fost completată de o întreagă săptămână dedicată industriei românești. La eveniment au fost prezenți Rudolph Giuliani, fostul primar la orașului New York, precum și laureatul Nobel pentru Economie Robert Engle.

2013: lipsa fondurilor și a susținerii din partea guvernului Ponta a făcut ca artiștii români și americani să lipsească, pentru prima dată, de la eveniment. Scena a rămas goală, iar la fața locului au existat doar câteva standuri, vizitate totuși de peste 20 000 de oameni.

2014: o revigorare a festivalului, printre oficialii americani prezenți aflându-se și o membră a Congresului american: Loretta Sanchez, reprezentantă a statului California în Congres.

Programul complet al Zilei României pe Broadway din 2015 îl găsiți pe pagina oficială a evenimentului

romaniidinstrainatate.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *