A fost admis la Yale University, a studiat şi a făcut cercetare în SUA vreme de şase ani, apoi a revenit în România, în speranţa că va reuşit să facă ceva bun în ţara natală. E povestea lui Raul Pătraşcu, un timişorean în vârstă de numai 25 de ani.

Raul a ajuns în Statele Unite ale Americii în perioada liceului, după ce în clasa a XI-a a câştigat o bursă pentru un an de şcoală peste Ocean, scrie pressalert.ro. În clasa a XII-a a revenit în Timişoara, la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, pentru a susţine examenul de bacalaureat.

Norocul i-a surâs însă din nou, astfel că tânărul a reuşit să obţină o nouă bursă de studii, de data aceasta la celebra Yale University. În America a studiat Chimia şi Medicina Preclinică, dar nu a lăsat deoparte nici cercetarea.

„Am făcut cercetare la John’s Hopkins, un spital renumit şi pentru cercetarea în domeniul cancerului”, a povestit Raul. „Am lucrat ca student laborant în echipele lor de cercetare şi am lucrat la proiectul meu pe care am şi reuşit să-l public, despre dezvoltarea unor linii celulare. Am reuşit să izolăm celule nemuritoare de cancer de pancreas, o formă mai rară de cancer de pancreas care poate fi folosită ca model pentru studiul diferitelor terapii şi a se dezvolta terapii din ce în ce mai eficiente”, a explicat el.

Şi totuşi, după şase ani petrecuţi peste graniţe – un an de liceu, patru de facultate şi unul în care a lucrat în cadrul spitalului -, Raul Pătraşcu s-a hotărât să revină acasă.

Acum, este înscris în anul doi la Medicină, dar şi la un masterat de Fizică Medicală la Universitatea de Vest.

„M-am întors în ţară din mai multe motive, unele personale, de dragul de casă şi pentru că am vrut să fiu alături de familie, dar şi pentru că am văzut că apar din ce în ce mai multe oportunităţi în România de a face acelaşi lucru pe care l-am făcut acolo”, a spus el. „Majoritatea celor plecaţi îşi doresc să se întoarcă în ţară. Desigur, ne valorificăm potenţialul acolo pentru că e mai uşor, avem toate condiţiile necesare, materiale şi tot ce ne trebuie, dar nu e acelaşi lucru. Dorim să contribuim aici, acasă, aici simţim că aparţinem, simţim că suntem mai responsabili şi dorim să contribuim şi la ce se întâmplă în ţară”, a adăugat el.

De altfel, nu a plecat niciodată „din lăcomie”,  mai mărturiseşte el.

„Tinerii medici emigrează de nevoie, nu au echipamentele necesare cu care să lucreze. Tocmai de aceea România pierde an de an tineri specialişti”, susţine timişoreanul.

Potrivit sursei citate, Raul Pătraşcu va face cercetare în cadrul Centrului de Medicină Genomică, un proiect de circa şase milioane de euro, finanţat cu bani europeni, ce va fi realizat în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara.

gandul.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *