Comisiile reunite de mediu, agricultură și juridică din Camera Deputaților au respins marți cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului silvic.

În comisii, 20 de deputați au votat în favoarea cererii de reexaminare și 35 împotrivă, aceasta fiind susținută de liberali, în timp ce PSD și UDMR au fost împotrivă.

Deputații social-democrați au considerat că trebuie votat direct asupra acceptării sau respingerii cererii de reexaminare, în timp ce liberalii au cerut să se dezbată pe puncte obiecțiile cuprinse în cerere.

Tinel Gheorghe (PNL) a declarat că este necesar ca cererea de reexaminare să fie discutată pe puncte.

“Eu cred, domnule președinte, ca procedură, că este imperios necesar să aprobăm să discutăm cererea de reexaminare așa cum a fost ea propusă pe puncte, urmând să dăm votul la final”, a spus Tinel Gheorghe.

La rândul său, vicepreședintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, a fost de părere că trebuie votat direct asupra acceptării sau respingerii cererii de reexaminare.

“Conform articolului 137 din Regulamentul Camerei Deputaților, sunt două situații: una prin care se propune respingerea cererii de reexaminare a președintelui și a doua, dacă nu trece această cerere la vot, atunci se propune cealaltă parte să supunem la vot cererea de acceptare, iar cererea de acceptare are două componente — în totalitate sau în parte. Este virgulă după fiecare, conform juristului, virgula înseamnă o procedură, o etapă. Eu nu fac altceva decât să vă supun atenției dvs această procedură, să nu o mai comentăm, că este cât se poate de clară”, a spus Nica.

Deputata PNL Lucia Varga a susținut că articolul 20, privind exploatarea pădurilor până la 10 ha fără amenajament, trebuie eliminat.

“PNL a luat decizia să susțină acest amendament și spunem răspicat că vom vota Codul silvic dacă acest articol este eliminat. Nu putem accepta ca în România pădurile să fie gestionate fără să avem un amenajament silvic”, a arătat Varga.

AGERPRES