Unul dintre urmașii deținuților de la Râmnicu Sărat a afi rmat că tatălui său i-a fost mai bine în pușcăriile din Siberia

Fostul gardian Costel Boșneag, fost coleg cu Alexandru Vișinescu, comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat (1956-1963), a încercat să-l prezinte pe torționar ca un sufletist. „Primea scrisori de mulțumire de la deținuți după ce erau eliberați”, a declarat acesta. Boșneag a fost audiat la termenul de ieri de la Curtea de Apel București în procesul în care Vișinescu este acuzat de procurori de crime împotriva umanității. Cei doi au fost colegi la Penitenciarul Ilfov între 1972-1977.

„Ordinul nu se discută”

Declarațiile lui Boșneag au suprins-o pe judecătoarea Carmen-Veronica Găină, care i-a adresat o rafală de întrebări care au transformat „bunătatea” lui Vișinescu în ilegalitate. Din răspunsurile martorului a rezultat că Vișinescu încălca legea când era puțin uman și permitea deținuților să-și îmbrățișeze copiii și să joace fotbal în curte. Apropiații torționarului șopteau că magistratul nu a avut același comportament contodent și cu martorii acuzării.

Reamintim că printre victimele lui Vișinescu de la Râmnicu Sărat s-au aflat și Ion Mihalache, Cornel Coposu, Ion Diaconescu și Aurelian Vișa (deținut și în gulagurile din Siberia ale lui Stalin și la Râmnicu Sărat).

Fiul acestuia, Florin, audiat și el ieri, a precizat că din povestirile tatălui reiesea că regimul din gulagurile lui Stalin era unul blând față de cel condus de Vișinescu. A rezultat și o comparație între închisori.

Mai dur decât…


FOTO: Alexandru Vișinescu



● pe lângă fierturile de cereale și legume, deținuții de la Râmnicu Sărat aveau, săptămânal, trei felii de pâine;

● condamnații nu aveau voie să comunice între ei;

● în celulă era câte un deținut;

● nu aveau voie să primească pachete sau scrisori de la familie;

● nu aveau voie să vorbesc urât despre regim.

„Diavolul”


FOTO: Iosif Stalin



● în Siberia, deținuții aveau zilnic, pe lângă fierturile fără gust, câte un colț de pâine care era porția cea mai gustoasă;

● condamnații aveau voie să vorbească între ei;

● erau cazați mai mulți în celule;

● putea primi pachete cu alimente și scrisori de la familie;

● în curte, deținuții îl putea înjura pe Stalin.

evz.ro